V tomto článku sa normálne skláňam pred My Cooking Diary a jej receptom na tieto perfektné paradajkové gnocchi zapekané s mozzarelou, pretože sú tak úžasné, že som ich varila hneď dvakrát za sebou! Keď som ich uvarila ani by mi nenapadlo, že ich hneď všetky zjeme a ja ich budem musieť pripraviť ešte raz. V pôvodnom recepte boli použité kupované gnocchi, ja som si trúfla pripraviť domáce z uvarených zemiakov a dopadlo to perfektne.
Zemiakové gnocchi
Čo na to budeš potrebovať?
- 700 g uvarených zemiakov v šupke
- 1 žĺtko
- 50 g strúhaného syra
- 100-120 g hladkej múky (podľa hustoty cesta)
Postup:
- Uvarené zemiaky zbavíme šupky a nastrúhame na jemno alebo roztlačíme vidličkou na kašu.
- Pridáme žĺtko, nastrúhaný syr a zamiešame.
- Pridáme múku a na pracovnej doske ručne spracujeme cesto, ktoré je ešte trochu lepivé, ale nie príliš.
- Cesto si rozdelíme na polovicu, každú z nich ešte rozdelíme na 4 kusy, z ktorých vytvarujeme tenké valčeky a následne z nich odkrajujeme malé kúsky.
- Kúsky cesta obalíme v múke a vidličkou na nich vytvoríme vzor.
- Gnocchi vložíme do hrnca s vriacou vodou a keď vyplávajú na povrch, sú hotové.
Zapekané paradajkové gnocchi
Čo na to budeš potrebovať?
- 500 g zemiakových gnocchi
- 2 PL masla
- 1 malá cuketa
- 1/2 cibule
- 100 g plátkovej anglickej slaniny
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 malý paradajkový pretlak
- 1 konzerva drvených paradajok
- 2 PL ricotty alebo taveného syra
- hrsť bazalky (prípadne 1 ČL sušenej bazalky)
- soľ, mleté čierne korenie
- 1 balenie mozzarelly
- 70 g strúhaného syra
Postup:
- Cibuľu nakrájame na drobno, cuketu umyjeme a spolu so šupkou nakrájame na malé plátky, slaninu nakrájame na kocky.
- Na panvici necháme rozohriať trochu oleja spolu s maslom, pridáme cibuľu, cuketu a slaninku a opečieme do zlatista.
- Na minútu pridáme paradajkový pretlak spolu s pretlačeným cesnakom a ešte chvíľu opekáme.
- Pridáme drvené paradajky z konzervy, osolíme, okoreníme a necháme prebublať.
- Pridáme ricottu, bazalku a uvarené zemiakové gnocchi a premiešame (ak používame kupované gnocchi, necháme ich v omáčke aspoň 3-5 minút).
- Gnocchi s omáčkou prelejeme do zapekacej misy, posypeme mozzarellou a strúhaným syrom a dáme do vopred vyhriatej rúry na 200°C. Zapekáme, kým sa syr neroztečie a nebude na povrchu zlatistý
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie inšpirácie na obedy či večere, klikni TU.