Obedy a večere Prílohy Recepty Slané obedy/večere

Zapekané paradajkové gnocchi

V tomto článku sa normálne skláňam pred My Cooking Diary a jej receptom na tieto perfektné paradajkové gnocchi zapekané s mozzarelou, pretože sú tak úžasné, že som ich varila hneď dvakrát za sebou! Keď som ich uvarila ani by mi nenapadlo, že ich hneď všetky zjeme a ja ich budem musieť pripraviť ešte raz. V pôvodnom recepte boli použité kupované gnocchi, ja som si trúfla pripraviť domáce z uvarených zemiakov a dopadlo to perfektne.

Zemiakové gnocchi

Čo na to budeš potrebovať?

  • 700 g uvarených zemiakov v šupke
  • 1 žĺtko
  • 50 g strúhaného syra
  • 100-120 g hladkej múky (podľa hustoty cesta)

Postup:

  1. Uvarené zemiaky zbavíme šupky a nastrúhame na jemno alebo roztlačíme vidličkou na kašu.
  2. Pridáme žĺtko, nastrúhaný syr a zamiešame.
  3. Pridáme múku a na pracovnej doske ručne spracujeme cesto, ktoré je ešte trochu lepivé, ale nie príliš.
  4. Cesto si rozdelíme na polovicu, každú z nich ešte rozdelíme na 4 kusy, z ktorých vytvarujeme tenké valčeky a následne z nich odkrajujeme malé kúsky.
  5. Kúsky cesta obalíme v múke a vidličkou na nich vytvoríme vzor.
  6. Gnocchi vložíme do hrnca s vriacou vodou a keď vyplávajú na povrch, sú hotové.

Zapekané paradajkové gnocchi

Čo na to budeš potrebovať?

  • 500 g zemiakových gnocchi
  • 2 PL masla
  • 1 malá cuketa
  • 1/2 cibule
  • 100 g plátkovej anglickej slaniny
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 malý paradajkový pretlak
  • 1 konzerva drvených paradajok
  • 2 PL ricotty alebo taveného syra
  • hrsť bazalky (prípadne 1 ČL sušenej bazalky)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 balenie mozzarelly
  • 70 g strúhaného syra

Postup:

  1. Cibuľu nakrájame na drobno, cuketu umyjeme a spolu so šupkou nakrájame na malé plátky, slaninu nakrájame na kocky.
  2. Na panvici necháme rozohriať trochu oleja spolu s maslom, pridáme cibuľu, cuketu a slaninku a opečieme do zlatista.
  3. Na minútu pridáme paradajkový pretlak spolu s pretlačeným cesnakom a ešte chvíľu opekáme.
  4. Pridáme drvené paradajky z konzervy, osolíme, okoreníme a necháme prebublať.
  5. Pridáme ricottu, bazalku a uvarené zemiakové gnocchi a premiešame (ak používame kupované gnocchi, necháme ich v omáčke aspoň 3-5 minút).
  6. Gnocchi s omáčkou prelejeme do zapekacej misy, posypeme mozzarellou a strúhaným syrom a dáme do vopred vyhriatej rúry na 200°C. Zapekáme, kým sa syr neroztečie a nebude na povrchu zlatistý
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉

Ak hľadáš ďalšie inšpirácie na obedy či večere, klikni TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.