Nezaradené

Slivkovo-tvarohový koláč

Slivková sezóna snáď ešte neskončila. Aspoň o tom svedčí naša momentálna zásoba sliviek, ktorá je tento rok celkom dobrá. Keďže mi bolo ľúto ich len tak zmraziť a nevyužiť ešte čerstvé, vymyslela som recept na tento slivkovo-tvarohový koláčik. Za inšpiráciu ďakujem skvelej Andy, ktorá v našej Cook & Bake Challenge pripravila kysnutý slivkový koláč s mrveničkou.

Čo na to budeš potrebovať?

Korpus
  • 170 g trstinového cukru
  • 2 vajcia
  • 200 g hladkej múky
  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • 2-3 kvapky mandľovej arómy
  • 100 g masla
Tvarohová náplň
  • 250 g hrudkovitého tvarohu
  • 1 vajce
  • 1 balenie trstinového cukru s citrónovou príchuťou Dr. Oetker
  • 2 PL zlatého klasu
  • 500 g čerstvých sliviek
Posýpka
  • 110 g masla
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 PL kryštálového cukru

Postup:

  1. Trstinový cukor vyšľaháme s vajíčkami tak, aby bola hmota bledá a mala dvojnásobný objem.
  2. Pridáme zmäknuté maslo a znova prešľaháme.
  3. Na záver pridáme všetky sypké ingrediencie ( múka, kypriaci prášok, citrónová kôra) a mandľovú arómu a vymiešame husté cesto.
  4. V druhej mise si zmiešame tvaroh, vajíčko, citrónový trstinový cukor a zlatý klas a poriadne premiešame, aby sa všetky suroviny spojili.
  5. Tortovú formu s priemerom 26 cm si vystelieme papierom na pečenie a opatrne naň nanesieme a rozotrieme cesto na korpus. Cesto je celkom husté, preto odporúčam nakôpkovať si ho na viac miest vo forme a potom lyžicou rovnomerne rozotrieť.
  6. Na cesto nanesieme tvarohovú zmes a rozotrieme takisto rovnomerne po celej ploche.
  7. Na tvarohovú vrstvu poukladáme odkôstkované a na mesiačiky nakrájané slivky.
  8. V mise si zmiešame všetky ingrediencie na posýpku a ručne vypracujeme sypkú mrveničku, ktorú na záver rozprestrieme na slivky.
  9. Koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C približne 60-90 minút (treba si to odsledovať).

Koláčik je skvelý ešte teplý, ale takisto vychladený z chladničky. Skvelé je poliať ho pred podávaním roztopenou čokoládou, dodá koláčiku sladkosť a jemnú čokoládovú chuť, ale nie je to nutnosťou 🙂

Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉

Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.