Bez krému Bez ovocia Koláče, dezerty Recepty

Cuketový koláč s čokoládou

Tento recept ma veľmi milo prekvapil. Nepovedali by ste, že je v ceste použitá cuketa. Práve vďaka nej je koláčik krásne vláčny, jemný a šťavnatý. Keď ho mamina robila prvýkrát chutil ako klasický perník, možno práve vďaka škorici, ktorá sa pridáva do cesta. Druhýkrát sme doň pridali aj 2 banány navyše a chutil ako banánový chlebík. Ktorá možnosť sa vám páči radšej? Poďme sa spolu pozrieť na recept.

Čo na to budeš potrebovať?

  • 380 g cukety
  • 180 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 300 ml oleja
  • 250 g polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 PL kakaa
  • 1 PL škorice
  • 2 PL mletých orechov (môžu, nemusia byť)
  • džem na potretie
  • čokoláda na varenie
  • trocha mlieka (podľa hustoty čokolády)

Postup:

  1. Cuketu ošúpeme a nastrúhame na jemno.
  2. V mise zmiešame múku, cukor práškový aj vanilkový, kypriaci prášok, škoricu a kakao.
  3. Pridáme nastrúhanú cuketu, olej a vajíčka.
  4. Všetko dobre premiešame a nalejeme na plech vopred vystlaný papierom na pečenie.
  5. Koláč pečieme na 180°C približne 30-40 minút, záleží od rúry.
  6. Po vychladnutí koláč potrieme džemom (marhuľovým prípadne višňovým) a polejeme roztopenou čokoládou zmiešanou s trochou mlieka.

Naozaj rýchly koláčik hotový za pár minút, ktorý naozaj chutí ako klasický perník. Pre obzvláštnenie pokojne pridajte do cesta aj banán a koláč naberie úplne inú chuť, konzistencia však zostane rovnako skvelá.

Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉

Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.