Tento recept ma veľmi milo prekvapil. Nepovedali by ste, že je v ceste použitá cuketa. Práve vďaka nej je koláčik krásne vláčny, jemný a šťavnatý. Keď ho mamina robila prvýkrát chutil ako klasický perník, možno práve vďaka škorici, ktorá sa pridáva do cesta. Druhýkrát sme doň pridali aj 2 banány navyše a chutil ako banánový chlebík. Ktorá možnosť sa vám páči radšej? Poďme sa spolu pozrieť na recept.
Čo na to budeš potrebovať?
- 380 g cukety
- 180 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 300 ml oleja
- 250 g polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok
- 1 vanilkový cukor
- 2 PL kakaa
- 1 PL škorice
- 2 PL mletých orechov (môžu, nemusia byť)
- džem na potretie
- čokoláda na varenie
- trocha mlieka (podľa hustoty čokolády)
Postup:
- Cuketu ošúpeme a nastrúhame na jemno.
- V mise zmiešame múku, cukor práškový aj vanilkový, kypriaci prášok, škoricu a kakao.
- Pridáme nastrúhanú cuketu, olej a vajíčka.
- Všetko dobre premiešame a nalejeme na plech vopred vystlaný papierom na pečenie.
- Koláč pečieme na 180°C približne 30-40 minút, záleží od rúry.
- Po vychladnutí koláč potrieme džemom (marhuľovým prípadne višňovým) a polejeme roztopenou čokoládou zmiešanou s trochou mlieka.
Naozaj rýchly koláčik hotový za pár minút, ktorý naozaj chutí ako klasický perník. Pre obzvláštnenie pokojne pridajte do cesta aj banán a koláč naberie úplne inú chuť, konzistencia však zostane rovnako skvelá.
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.