Sezóna sliviek je v plnom prúde a tu je jeden malý tip odomňa pre teba. Upeč si tento fajnový slivkový želatínový koláč. Recept je vlastný výmysel, improvizácia v štýle „čo dom dal“.
Čo na to budeš potrebovať?
- 4 vajcia
- 200 g hladkej múky
- 300 g kryštálového cukru
- 1 kypriaci prášok
- 900 ml vody
- 800 g sliviek
- 2 Zlaté klasy
- 1 vanilkový cukor
- 100 g čokolády na varenie
- 2 PL masla/oleja
Postup:
- Bielka vyšľaháme s 200 g cukru na tuhý sneh.
- Postupne pridávame žĺtka, múku a kypriaci prášok.
- Prilejeme 100 ml teplej vody podľa hustoty cesta.
- Cesto vylejeme na vymazaný a vysypaný väčší plech a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C približne 25-30 minút. Cesto sledujeme drevenou špajlou (ak sa cesto nelepí, je hotové).
- Slivky nakrájame na polovice alebo menšie kúsky.
- Do hrnca nasypeme 100 g cukru, pridáme nakrájané slivky a miešame, aby sa cukor dostal medzi slivky a neprihorel. Takto slivky chvíľu povaríme kým pustia šťavu.
- Zalejeme 800 ml vody a za občasného miešania varíme pár minút dovtedy, kým sa slivky nezačnú mierne rozpadať.
- Do odmerky odoberieme trochu šťavy zo sliviek, v ktorej rozmiešame zlaté klasy a vanilkový cukor.
- Tuto zmes vlejeme naspäť ku slivkám a za stáleho miešania vytvoríme slivkovú želatínu/puding.
- Keď už je hmota dostatočne hustá odstavíme ju z ohňa a ešte teplú nalejeme na upečené cesto.
- Želatínu rovnomerne rozotrieme po celom povrchu koláča a polejeme roztopenou čokoládou s maslom/olejom.

Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.