Bez krému Koláče, dezerty Ovocné Recepty

Slivkový želatínový koláč

Sezóna sliviek je v plnom prúde a tu je jeden malý tip odomňa pre teba. Upeč si tento fajnový slivkový želatínový koláč. Recept je vlastný výmysel, improvizácia v štýle “čo dom dal”.

Čo na to budeš potrebovať?

  • 4 vajcia
  • 200 g hladkej múky
  • 300 g kryštálového cukru
  • 1 kypriaci prášok
  • 900 ml vody
  • 800 g sliviek
  • 2 Zlaté klasy
  • 1 vanilkový cukor
  • 100 g čokolády na varenie
  • 2 PL masla/oleja

Postup:

  1. Bielka vyšľaháme s 200 g cukru na tuhý sneh.
  2. Postupne pridávame žĺtka, múku a kypriaci prášok.
  3. Prilejeme 100 ml teplej vody podľa hustoty cesta.
  4. Cesto vylejeme na vymazaný a vysypaný väčší plech a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C približne 25-30 minút. Cesto sledujeme drevenou špajlou (ak sa cesto nelepí, je hotové).
  5. Slivky nakrájame na polovice alebo menšie kúsky.
  6. Do hrnca nasypeme 100 g cukru, pridáme nakrájané slivky a miešame, aby sa cukor dostal medzi slivky a neprihorel. Takto slivky chvíľu povaríme kým pustia šťavu.
  7. Zalejeme 800 ml vody a za občasného miešania varíme pár minút dovtedy, kým sa slivky nezačnú mierne rozpadať.
  8. Do odmerky odoberieme trochu šťavy zo sliviek, v ktorej rozmiešame zlaté klasy a vanilkový cukor.
  9. Tuto zmes vlejeme naspäť ku slivkám a za stáleho miešania vytvoríme slivkovú želatínu/puding.
  10. Keď už je hmota dostatočne hustá odstavíme ju z ohňa a ešte teplú nalejeme na upečené cesto.
  11. Želatínu rovnomerne rozotrieme po celom povrchu koláča a polejeme roztopenou čokoládou s maslom/olejom.
Slivkový želatínový koláč
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉

Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *