Koláče, dezerty Ovocné Recepty S krémom

Čokoládový koláč s banánom

Pôvodne recept zo stránky Recepty Kulinárium, ktorá funguje vďaka obchodnému reťazcu Billa. Originál to mali byť banánové rezy, avšak trochu sme si tento recept prispôsobili a vznikol z toho tento famózny čokoládový koláč s banánom a úžasným čokoládovým krémom v štýle parížskej šľahačky. Absolútna nutnosť pre čokoholikov!

Čo na to budeš potrebovať?

Korpus
  • 5 vajec
  • 100 g kryštálového cukru
  • 150 g hladkej múky
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 2 PL kakaa

Postup:

  1. V mixéri vyšľaháme celé vajcia s kryštálovým cukrom na vysokých otáčkach do bledej nadýchanej peny. Môže to trvať aj 10 minút.
  2. Hladkú múku zmiešame v osobitnej nádobe s kypriacim práškom a kakaom.
  3. Do peny postupne pridávame preosiatu múčnu zmes a zľahka ručne zapracujeme. Premiešavame tak, aby sme udržali zmes nadýchanú a aby sa múka poriadne rozmiešala.
  4. Cesto nalejeme do hlbšieho plechu (cca 35×25) vystlaného papierom na pečenie a pečieme na 160°C približne 10-12 minút.
  5. Hotový korpus necháme vychladnúť.
Krém
  • 200 g čokolády na varenie
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 vanilkový cukor

Postup:

  1. Čokoládu rozlámeme na menšie kúsky a zalejeme horúcou smotanou na šľahanie.
  2. Premiešame až kým sa čokoláda nerozpustí a necháme úplne vychladnúť.
  3. Potom vyšľaháme do tuhšieho krému. Môže to trvať dlhšie, kým zmes začne hustnúť, preto sa netreba báť, že krém bude tekutý.
Čokoládový koláč s banánom
  • marhuľový džem
  • ovocná šťava
  • 2-3 banány
  • 1/2 balíka okrúhlych piškót
  • 100 g čokolády na varenie
  • 100 g bielej čokolády
  • 50 ml smotany na šľahanie

Postup:

  1. Vychladnutý korpus popicháme vidličkou a trochu polejeme ovocnou šťavou.
  2. Potrieme poriadnou vrstvou marhuľového džemu, na ktorý následne poukladáme nakrájané kolieska banánu.
  3. Nanesieme vychladený čokoládový krém a rovnomerne rozotrieme po celom koláči.
  4. Na krém poukladáme piškóty (je dobré ich predtým namočiť buď do ovocnej šťavy, kávy alebo mlieka) rovnou stranou nadol a trochu zatlačíme do krému.
  5. Čokolády rozlámeme na kúsky do dvoch misiek a obe zalejeme horúcou smotanou na šľahanie. Necháme chvíľu postáť a potom rozmiešame na hladkú zmes.
  6. Koláč na záver polejeme najprv tmavou čokoládou, potom bielou a vytvoríme mramorový vzor pomocou špáradla.

Tento koláčik ma príjemne prekvapil. Prvé prekvapenie bolo, keď som myslela, že krém nestuhne, pretože sa mi zdal trochu tekutý. Šľahačka však v chladničke úžasne stuhla a krém bol pevný. Druhé prekvapenie prišlo po ochutnaní – absolútna čokoládová chuť, ktorú dopĺňa krémový banán a navyše marhuľový džem? To je úplne perfektná kombinácia!

Čokoládový koláč s banánom
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉

Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.