Pôvodne recept zo stránky Recepty Kulinárium, ktorá funguje vďaka obchodnému reťazcu Billa. Originál to mali byť banánové rezy, avšak trochu sme si tento recept prispôsobili a vznikol z toho tento famózny čokoládový koláč s banánom a úžasným čokoládovým krémom v štýle parížskej šľahačky. Absolútna nutnosť pre čokoholikov!
Čo na to budeš potrebovať?
Korpus
- 5 vajec
- 100 g kryštálového cukru
- 150 g hladkej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 2 PL kakaa
Postup:
- V mixéri vyšľaháme celé vajcia s kryštálovým cukrom na vysokých otáčkach do bledej nadýchanej peny. Môže to trvať aj 10 minút.
- Hladkú múku zmiešame v osobitnej nádobe s kypriacim práškom a kakaom.
- Do peny postupne pridávame preosiatu múčnu zmes a zľahka ručne zapracujeme. Premiešavame tak, aby sme udržali zmes nadýchanú a aby sa múka poriadne rozmiešala.
- Cesto nalejeme do hlbšieho plechu (cca 35×25) vystlaného papierom na pečenie a pečieme na 160°C približne 10-12 minút.
- Hotový korpus necháme vychladnúť.
Krém
- 200 g čokolády na varenie
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 vanilkový cukor
Postup:
- Čokoládu rozlámeme na menšie kúsky a zalejeme horúcou smotanou na šľahanie.
- Premiešame až kým sa čokoláda nerozpustí a necháme úplne vychladnúť.
- Potom vyšľaháme do tuhšieho krému. Môže to trvať dlhšie, kým zmes začne hustnúť, preto sa netreba báť, že krém bude tekutý.
Čokoládový koláč s banánom
- marhuľový džem
- ovocná šťava
- 2-3 banány
- 1/2 balíka okrúhlych piškót
- 100 g čokolády na varenie
- 100 g bielej čokolády
- 50 ml smotany na šľahanie
Postup:
- Vychladnutý korpus popicháme vidličkou a trochu polejeme ovocnou šťavou.
- Potrieme poriadnou vrstvou marhuľového džemu, na ktorý následne poukladáme nakrájané kolieska banánu.
- Nanesieme vychladený čokoládový krém a rovnomerne rozotrieme po celom koláči.
- Na krém poukladáme piškóty (je dobré ich predtým namočiť buď do ovocnej šťavy, kávy alebo mlieka) rovnou stranou nadol a trochu zatlačíme do krému.
- Čokolády rozlámeme na kúsky do dvoch misiek a obe zalejeme horúcou smotanou na šľahanie. Necháme chvíľu postáť a potom rozmiešame na hladkú zmes.
- Koláč na záver polejeme najprv tmavou čokoládou, potom bielou a vytvoríme mramorový vzor pomocou špáradla.
Tento koláčik ma príjemne prekvapil. Prvé prekvapenie bolo, keď som myslela, že krém nestuhne, pretože sa mi zdal trochu tekutý. Šľahačka však v chladničke úžasne stuhla a krém bol pevný. Druhé prekvapenie prišlo po ochutnaní – absolútna čokoládová chuť, ktorú dopĺňa krémový banán a navyše marhuľový džem? To je úplne perfektná kombinácia!
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.