Prvé dva recepty, ktoré som pripravila vďaka našej Cook & Bake Challenge. Musím priznať, že som veľmi milo prekvapená, ako dopadli a zároveň som tak spokojná s výsledkom, že už sa neviem predstaviť, ako vám tieto dve sladké dobroty predstavím.
Mesiac september sa niesol v duchu sliviek, keďže sú momentálne v kurze a všade ich je mnoho. Každý z nás, ktorí sme zapojení do výzvy mal preto za úlohu pripraviť recept s použitím sliviek. Sponzorom našej výzvy pre tento mesiac je Pijo Bio a práve preto niektorí z nás mohli vytvoriť dokonca až 2 recepty! Aj ja som jedným z tých, ktorí to mali trochu náročnejšie a preto vám dnes predstavím skvelé dva recepty – jeden na slivkovo-gaštanovú tortu a druhým budú mini cheesecakes s levanduľovým sirupom od Pijo Bio.
Slivkovo-gaštanová torta
Makový korpus v kombinácií s gaštanovým krémom a slivkovým želé vo vnútri, navyše s polevou z bielej čokolády. Množstvo chutí, ktoré napokon vytvárajú perfektnú kombináciu. Vedela som, že chcem pripraviť niečo jedinečné a jednoznačne by to mal byť dezert, sladká bodka. Inšpiráciou mi v tomto recepte bol Fitshaker, kde ma zaujal recept na tvarohovo-gaštanovú tortu so slivkami. Nechcela som však upiecť rovnakú tortu a preto som si ponechala len príchuť, všetko ostatné som však zostavila podľa seba. Okrem makového korpusu, ktorý som pripravovala podľa Kuchyne Lidla som všetko skombinovala sama a som veľmi rada, že to nakoniec dopadlo takto skvelo.
Čo na to budeš potrebovať?
Makový korpus (forma s priemerom 18 cm)
- 4 vajcia
- 100 g práškového cukru
- 50 ml mlieka
- 50 ml oleja
- 80-100 g hladkej múky (podľa hustoty cesta)
- 100 g mletého maku
- 1/2 balíčka kypriaceho prášku
Postup:
- Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny.
- Za stáleho miešania prilievame olej a mlieko.
- V miske zmiešame múku, mak a kypriaci prášok.
- Suché ingrediencie primiešame k mokrým a vymiešame hladké cesto.
- Cesto nalejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C približne 45 minút (ak sa cesto nelepí na drevenú špajdlu, korpus je hotový).
- Korpus preklopíme na dosku s papierom na pečenie a vyberieme z formy. Necháme vychladnúť spodkom nahor.
Gaštanový krém
- 250 g gaštanového pyré
- 250 g masla
- 3 PL mascarpone
- 500 ml mlieka
- 2-3 PL práškového cukru
- 2 balenia vanilkového pudingu
Postup:
- V mlieku s cukrom uvaríme hustý puding a necháme vychladnúť.
- V miske vyšľaháme zmäknuté maslo.
- Časť gaštanového pyré pridáme k maslu a časť ku vychladnutému pudingu.
- Polovicu z maslovo-gaštanovej zmesi odložíme.
- Za stáleho miešania do druhej polovice masla zašľaháme po lyžiciach pudingovú zmes.
- Pridáme ešte mascarpone a vymiešame hladký gaštanový krém.
Slivkové želé
- 300 g čerstvých sliviek
- 400 ml vody
- 1 balenie Zlatého klasu
- 1/2 balíčka cukrárskeho želé (v prípade, že by bolo želé veľmi tekuté)
Postup:
- Slivky očistíme, zbavíme kôstok a dáme do hrnca spolu s vodou.
- Necháme ich rozvariť, následne rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme.
- Šťavu s prepasírovanou dužinou vrátime do hrnca a pridáme zlatý klas rozmiešaný v troche vody.
- Vznikne nám jemné želé (ak je želé veľmi tekuté, pridáme ešte prášok cukrárskeho želé).
- Za občasného miešania necháme vychladnúť v studenom kúpeli.
Slivkovo-gaštanová torta
- 200 g bielej čokolády
- 100-150 ml smotany na šľahanie
- sušené slivky + ovocie na ozdobu
Postup:
- Vychladnutý korpus rozrežeme na 4 časti.
- Na podložku, kde budeme tortu servírovať, položíme rám z tortovej formy a v nej na spodok položíme vrchnú časť korpusu.
- Po obvode nanesieme gaštanovo-pudingový krém.
- Do stredu, kde krém nie je, nalejeme časť slivkového želé.
- Zakryjeme ďalšou časťou korpusu a postup opakujeme až kým nezakryjeme tortu poslednou časťou korpusu.
- Tortu necháme v chladničke aspoň na 1 hodinku. Po hodine ju vyberieme, odoberieme rám z tortovej formy a na tortu nanesieme základnú vrstvu odloženého gaštanovo-maslového krému. Tortu znova vložíme do chladničky.
- Po 20-30 minútach tortu vyberieme a potrieme zvyšným krémom (ak nám zostala nejaká náplň a slivkové želé, možeme ich zmiešať a túto zmes takisto naniesť na tortu). Tortu znova vložíme na pár minút do chladničky.
- Medzitým si zmiešame zohriatu smotanu na šľahanie s bielou čokoládou až kým sa čokoláda úplne nerozpustí.
- Tortu polejeme čokoládovou polevou, dozdobíme sušenými slivkami a ovocím.

Páči sa ti tento recept? Ak áno, od 21.9.2020 do 27.9.2020 máš šancu zaň zahlasovať na Instagrame všetkých zapojených do Cook & Bake Challenge 🙂
Ak chceš vedieť viac o Cook & Bake Challenge, klikni TU.
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.
Toto však nie je jediný recept v mojom podaní pre septembrovú výzvu!
Keďže sponzorom Cook & Bake Challenge na mesiac september je Pijo Bio, našou úlohou bolo zakomponovať do receptov produkty práve od nich.
Príchuť môjho sirupu bola levanduľová a preto som musela vymyslieť ďalší recept, kde by som tento sirup použila, keďže v pôvodnom slivkovom recepte by sa mi veľmi nevyužila 🙂 Doma sme pred pár týždňami pozbierali úrodu našej domácej levandule a mohla som to skombinovať spolu s týmto sirupom. A tak vznikli tieto chutné mini cheesecake-ky.
Mini levanduľové cheesecakes
Čo na to budeš potrebovať? (na 15 košíčkov)
- 80 g maslových sušienok
- 40 g masla
- 110 g mascarpone
- 100 g kyslej smotany
- 250 g jemného tvarohu
- 1 vajce
- 4 PL levanduľového sirupu Pijo Bio (prípadne viac, podľa chuti)
- 3 PL práškového cukru
- 100 g bielej čokolády
- 50 ml smotany na šľahanie
Postup:
- Maslové sušienky rozmixujeme najemno spolu so zmäknutým maslom.
- Do muffinovej formy poukladáme košíčky a na dno každého z nich utlačíme 1 PL sušienkovo-maslovej zmesi.
- V miske si zmiešame mascarpone, kyslú smotanu, tvaroh, vajce, cukor a sirup a vyšľaháme jemný krém. Do náplne môžeme pridať aj sušenú levanduľu pre zvýraznenie chuti.
- Každý košíček naplníme jednou kopcovitou polievkovou lyžicou krému a uhladíme.
- Pečieme pri teplote 160°C cca 50 minút, alebo dovtedy, kým povrch nezačne hnednúť.
- Na vychladnuté koláčiky ešte nalejeme čokoládovú polevu, ktorá nám vznikla zmiešaním zohriatej smotany na šľahanie a bielej čokolády.
- Dozdobíme sušenou levanduľou a podávame.

Páči sa ti tento recept? Ak áno, od 21.9.2020 do 27.9.2020 máš šancu zaň zahlasovať na Instagrame všetkých zapojených do Cook & Bake Challenge 🙂
Ak chceš vedieť viac o Cook & Bake Challenge, klikni TU.
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.