Koláče, dezerty Ovocné Recepty S krémom

Slivkovo-gaštanová torta a mini cheesecakes s Pijo Bio

Prvé dva recepty, ktoré som pripravila vďaka našej Cook & Bake Challenge. Musím priznať, že som veľmi milo prekvapená, ako dopadli a zároveň som tak spokojná s výsledkom, že už sa neviem predstaviť, ako vám tieto dve sladké dobroty predstavím.

Mesiac september sa niesol v duchu sliviek, keďže sú momentálne v kurze a všade ich je mnoho. Každý z nás, ktorí sme zapojení do výzvy mal preto za úlohu pripraviť recept s použitím sliviek. Sponzorom našej výzvy pre tento mesiac je Pijo Bio a práve preto niektorí z nás mohli vytvoriť dokonca až 2 recepty! Aj ja som jedným z tých, ktorí to mali trochu náročnejšie a preto vám dnes predstavím skvelé dva recepty – jeden na slivkovo-gaštanovú tortu a druhým budú mini cheesecakes s levanduľovým sirupom od Pijo Bio.

Slivkovo-gaštanová torta

Makový korpus v kombinácií s gaštanovým krémom a slivkovým želé vo vnútri, navyše s polevou z bielej čokolády. Množstvo chutí, ktoré napokon vytvárajú perfektnú kombináciu. Vedela som, že chcem pripraviť niečo jedinečné a jednoznačne by to mal byť dezert, sladká bodka. Inšpiráciou mi v tomto recepte bol Fitshaker, kde ma zaujal recept na tvarohovo-gaštanovú tortu so slivkami. Nechcela som však upiecť rovnakú tortu a preto som si ponechala len príchuť, všetko ostatné som však zostavila podľa seba. Okrem makového korpusu, ktorý som pripravovala podľa Kuchyne Lidla som všetko skombinovala sama a som veľmi rada, že to nakoniec dopadlo takto skvelo.

Čo na to budeš potrebovať?

Makový korpus (forma s priemerom 18 cm)
  • 4 vajcia
  • 100 g práškového cukru
  • 50 ml mlieka
  • 50 ml oleja
  • 80-100 g hladkej múky (podľa hustoty cesta)
  • 100 g mletého maku
  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku

Postup:

  1. Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny.
  2. Za stáleho miešania prilievame olej a mlieko.
  3. V miske zmiešame múku, mak a kypriaci prášok.
  4. Suché ingrediencie primiešame k mokrým a vymiešame hladké cesto.
  5. Cesto nalejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C približne 45 minút (ak sa cesto nelepí na drevenú špajdlu, korpus je hotový).
  6. Korpus preklopíme na dosku s papierom na pečenie a vyberieme z formy. Necháme vychladnúť spodkom nahor.
Gaštanový krém
  • 250 g gaštanového pyré
  • 250 g masla
  • 3 PL mascarpone
  • 500 ml mlieka
  • 2-3 PL práškového cukru
  • 2 balenia vanilkového pudingu

Postup:

  1. V mlieku s cukrom uvaríme hustý puding a necháme vychladnúť.
  2. V miske vyšľaháme zmäknuté maslo.
  3. Časť gaštanového pyré pridáme k maslu a časť ku vychladnutému pudingu.
  4. Polovicu z maslovo-gaštanovej zmesi odložíme.
  5. Za stáleho miešania do druhej polovice masla zašľaháme po lyžiciach pudingovú zmes.
  6. Pridáme ešte mascarpone a vymiešame hladký gaštanový krém.
Slivkové želé
  • 300 g čerstvých sliviek
  • 400 ml vody
  • 1 balenie Zlatého klasu
  • 1/2 balíčka cukrárskeho želé (v prípade, že by bolo želé veľmi tekuté)

Postup:

  1. Slivky očistíme, zbavíme kôstok a dáme do hrnca spolu s vodou.
  2. Necháme ich rozvariť, následne rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme.
  3. Šťavu s prepasírovanou dužinou vrátime do hrnca a pridáme zlatý klas rozmiešaný v troche vody.
  4. Vznikne nám jemné želé (ak je želé veľmi tekuté, pridáme ešte prášok cukrárskeho želé).
  5. Za občasného miešania necháme vychladnúť v studenom kúpeli.
Slivkovo-gaštanová torta
  • 200 g bielej čokolády
  • 100-150 ml smotany na šľahanie
  • sušené slivky + ovocie na ozdobu

Postup:

  1. Vychladnutý korpus rozrežeme na 4 časti.
  2. Na podložku, kde budeme tortu servírovať, položíme rám z tortovej formy a v nej na spodok položíme vrchnú časť korpusu.
  3. Po obvode nanesieme gaštanovo-pudingový krém.
  4. Do stredu, kde krém nie je, nalejeme časť slivkového želé.
  5. Zakryjeme ďalšou časťou korpusu a postup opakujeme až kým nezakryjeme tortu poslednou časťou korpusu.
  6. Tortu necháme v chladničke aspoň na 1 hodinku. Po hodine ju vyberieme, odoberieme rám z tortovej formy a na tortu nanesieme základnú vrstvu odloženého gaštanovo-maslového krému. Tortu znova vložíme do chladničky.
  7. Po 20-30 minútach tortu vyberieme a potrieme zvyšným krémom (ak nám zostala nejaká náplň a slivkové želé, možeme ich zmiešať a túto zmes takisto naniesť na tortu). Tortu znova vložíme na pár minút do chladničky.
  8. Medzitým si zmiešame zohriatu smotanu na šľahanie s bielou čokoládou až kým sa čokoláda úplne nerozpustí.
  9. Tortu polejeme čokoládovou polevou, dozdobíme sušenými slivkami a ovocím.
Páči sa ti tento recept? Ak áno, od 21.9.2020 do 27.9.2020 máš šancu zaň zahlasovať na Instagrame všetkých zapojených do Cook & Bake Challenge 🙂

Ak chceš vedieť viac o Cook & Bake Challenge, klikni TU.
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.


Toto však nie je jediný recept v mojom podaní pre septembrovú výzvu!
Keďže sponzorom Cook & Bake Challenge na mesiac september je Pijo Bio, našou úlohou bolo zakomponovať do receptov produkty práve od nich.

Príchuť môjho sirupu bola levanduľová a preto som musela vymyslieť ďalší recept, kde by som tento sirup použila, keďže v pôvodnom slivkovom recepte by sa mi veľmi nevyužila 🙂 Doma sme pred pár týždňami pozbierali úrodu našej domácej levandule a mohla som to skombinovať spolu s týmto sirupom. A tak vznikli tieto chutné mini cheesecake-ky.

Mini levanduľové cheesecakes

Čo na to budeš potrebovať? (na 15 košíčkov)

  • 80 g maslových sušienok
  • 40 g masla
  • 110 g mascarpone
  • 100 g kyslej smotany
  • 250 g jemného tvarohu
  • 1 vajce
  • 4 PL levanduľového sirupu Pijo Bio (prípadne viac, podľa chuti)
  • 3 PL práškového cukru
  • 100 g bielej čokolády
  • 50 ml smotany na šľahanie

Postup:

  1. Maslové sušienky rozmixujeme najemno spolu so zmäknutým maslom.
  2. Do muffinovej formy poukladáme košíčky a na dno každého z nich utlačíme 1 PL sušienkovo-maslovej zmesi.
  3. V miske si zmiešame mascarpone, kyslú smotanu, tvaroh, vajce, cukor a sirup a vyšľaháme jemný krém. Do náplne môžeme pridať aj sušenú levanduľu pre zvýraznenie chuti.
  4. Každý košíček naplníme jednou kopcovitou polievkovou lyžicou krému a uhladíme.
  5. Pečieme pri teplote 160°C cca 50 minút, alebo dovtedy, kým povrch nezačne hnednúť.
  6. Na vychladnuté koláčiky ešte nalejeme čokoládovú polevu, ktorá nám vznikla zmiešaním zohriatej smotany na šľahanie a bielej čokolády.
  7. Dozdobíme sušenou levanduľou a podávame.
Páči sa ti tento recept? Ak áno, od 21.9.2020 do 27.9.2020 máš šancu zaň zahlasovať na Instagrame všetkých zapojených do Cook & Bake Challenge 🙂

Ak chceš vedieť viac o Cook & Bake Challenge, klikni TU.
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.