Už dávno som nepripravovala hlavné jedlo z iného mäsa ako z kuracieho. Bravčovú panenku som nedávno zazrela v chladiacom boxe v supermarkete a hneď som na ňu dostala chuť. Okamžite putovala do košíka a takto to s ňou nakoniec dopadlo. Recept je znova jednou z improvizácií, nehľadala som na internete 🙂
Čo na to budeš potrebovať?
- 500 g bravčovej panenky
- 100 g plátkov slaniny
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 cibuľa
- 2 PL masla
- 500 ml mlieka
- 3-4 trojuholníky taveného syra
Postup:
- Panenku umyjeme, očistíme od nežiadúcich častí a nakrájame na hrubšie kolieska cca 2-3 cm.
- Plátky panenky osolíme, okoreníme a obalíme v plátkoch slaniny.
- Na rozpálenej panvici s trochou oleja opražíme kúsky panenky z oboch strán a preložíme ich do zapekacej misy.
- Podlejeme trochou vody, zakryjeme alobalom a vložíme do rúry na 10 minút.
- Po 10 minútach alobal zložíme a ešte 5-10 minút necháme v rúre.
- Hotovú panenku preložíme na tanier a výpek prelejeme do misky, použijeme ho na prípravu omáčky.
- Na panvicu, kde sa na začiatku pražila panenka, pridáme najemno nakrájanú cibuľu a trošku oleja.
- Cibuľu opražíme do zlatista a zalejeme výpekom z panenky.
- Pridáme tavený syr a roztlačíme ho vidličkou. Následne zalejeme mliekom a varíme, kým sa syr nerozpustí.
- Na záver dochutíme soľou, čiernym korením a pridáme maslo na zjemnenie. Ak je omáčka príliš riedka, zahustíme trochou múky rozmiešanej v mlieku.
Panenku podávame so zemiakmi, ryžou či cestovinami. My sme si na nej náramne pochutnali, bola skvelá, šťavnatá a slanina krásne dochutila mäsko.

Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie inšpirácie na obedy či večere, klikni TU.