Obedy a večere Recepty Slané obedy/večere

Bravčová panenka v slanine

Už dávno som nepripravovala hlavné jedlo z iného mäsa ako z kuracieho. Bravčovú panenku som nedávno zazrela v chladiacom boxe v supermarkete a hneď som na ňu dostala chuť. Okamžite putovala do košíka a takto to s ňou nakoniec dopadlo. Recept je znova jednou z improvizácií, nehľadala som na internete 🙂

Čo na to budeš potrebovať?

  • 500 g bravčovej panenky
  • 100 g plátkov slaniny
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 cibuľa
  • 2 PL masla
  • 500 ml mlieka
  • 3-4 trojuholníky taveného syra

Postup:

  1. Panenku umyjeme, očistíme od nežiadúcich častí a nakrájame na hrubšie kolieska cca 2-3 cm.
  2. Plátky panenky osolíme, okoreníme a obalíme v plátkoch slaniny.
  3. Na rozpálenej panvici s trochou oleja opražíme kúsky panenky z oboch strán a preložíme ich do zapekacej misy.
  4. Podlejeme trochou vody, zakryjeme alobalom a vložíme do rúry na 10 minút.
  5. Po 10 minútach alobal zložíme a ešte 5-10 minút necháme v rúre.
  6. Hotovú panenku preložíme na tanier a výpek prelejeme do misky, použijeme ho na prípravu omáčky.
  7. Na panvicu, kde sa na začiatku pražila panenka, pridáme najemno nakrájanú cibuľu a trošku oleja.
  8. Cibuľu opražíme do zlatista a zalejeme výpekom z panenky.
  9. Pridáme tavený syr a roztlačíme ho vidličkou. Následne zalejeme mliekom a varíme, kým sa syr nerozpustí.
  10. Na záver dochutíme soľou, čiernym korením a pridáme maslo na zjemnenie. Ak je omáčka príliš riedka, zahustíme trochou múky rozmiešanej v mlieku.

Panenku podávame so zemiakmi, ryžou či cestovinami. My sme si na nej náramne pochutnali, bola skvelá, šťavnatá a slanina krásne dochutila mäsko.

Bravčová panenka v slanine
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉

Ak hľadáš ďalšie inšpirácie na obedy či večere, klikni TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.