Bez ovocia Koláče, dezerty Recepty S krémom

Čokoládovo-tvarohový koláč „Alexandra“

Máš chuť na sladké, ale nechce sa ti veľmi vypekať zložité koláče s krémovými plnkami a ovocím? Nevadí! Môžeš si pripraviť tento jednoduchý čokoládovo-tvarohový koláč s polevou, ktorý je hotový aj s prípravou do 1 hodiny. Recept našla moja spriaznená duša, najlepšia kamoška a snáď aj budúca švagrinka na stránke receptik.interez.sk, preto dostal u nás pracovný názov „koláč Alexandra“.

Čo na to budeš potrebovať?

Korpus
  • 3 vajcia
  • 150 g práškového cukru
  • 60 ml slnečnicového oleja
  • 60 ml mlieka
  • 150 g hladkej múky
  • 1 a 1/2 PL kakaa
  • 1 a 1/2 ČL kypriaceho prášku
  • štipka soli

Postup:

  1. Žĺtka vyšľaháme s cukrom do peny.
  2. Pridáme olej, mlieko a premiešame.
  3. Múku, kakao, kypriaci prášok a soľ zmiešame v miske a pridáme ku mokrej zmesi.
  4. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a postupne ho pridávame do cesta.
  5. Opatrne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili.
Tvarohová náplň
  • 300 g jemného tvarohu
  • 150 g kyslej smotany
  • 4 PL práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 5 PL slnečnicového oleja
  • 2 vajcia
  • 25 g pudingového prášku (vanilka)

Postup:

  1. Celé vajcia vymiešame s tvarohom, smotanou a olejom do jednotnej zmesi.
  2. Pridáme práškový aj vanilkový cukor spolu s pudingovým práškom a vymiešame hladký krém.
Čoko-tvarohový koláč
  • 150 g čokolády na varenie
  • mlieko/smotana na šľahanie (pre krémovejšiu konzistenciu)

Postup:

  1. Menší plech vymastíme alebo vystelieme papierom na pečenie a vylejeme naň polovicu cesta.
  2. Naň opatrne a pomaly vylejeme tvarohovú náplň a zakryjeme druhou polovicou cesta.
  3. Koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C približne 40-50 minút.
  4. Čokoládu nalámeme do misky, pridáme trochu mlieka/smotany a dáme do mikrovlnky zohriať na 30 sekúnd.
  5. Zmäknutú čokoládu vymiešame do hladka a nanesieme na upečený koláč.

Koláčik je skvelý najmä keď je čerstvo upečený, ale neublíži mu ani pobyt v chladničke do ďalšieho dňa. Bol to môj prvý tvarohový koláč na takýto štýl a veľmi dobre sa podaril – bol chutný, korpus sa rozplýval na jazyku a tvarohová náplň s jemnou príchuťou pudingu tomu dodala ten správny šmrnc.

Čokoládoovo-tvarohový koláč „Alexandra“
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉

Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.