Máš chuť na sladké, ale nechce sa ti veľmi vypekať zložité koláče s krémovými plnkami a ovocím? Nevadí! Môžeš si pripraviť tento jednoduchý čokoládovo-tvarohový koláč s polevou, ktorý je hotový aj s prípravou do 1 hodiny. Recept našla moja spriaznená duša, najlepšia kamoška a snáď aj budúca švagrinka na stránke receptik.interez.sk, preto dostal u nás pracovný názov „koláč Alexandra“.
Čo na to budeš potrebovať?
Korpus
- 3 vajcia
- 150 g práškového cukru
- 60 ml slnečnicového oleja
- 60 ml mlieka
- 150 g hladkej múky
- 1 a 1/2 PL kakaa
- 1 a 1/2 ČL kypriaceho prášku
- štipka soli
Postup:
- Žĺtka vyšľaháme s cukrom do peny.
- Pridáme olej, mlieko a premiešame.
- Múku, kakao, kypriaci prášok a soľ zmiešame v miske a pridáme ku mokrej zmesi.
- Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a postupne ho pridávame do cesta.
- Opatrne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili.
Tvarohová náplň
- 300 g jemného tvarohu
- 150 g kyslej smotany
- 4 PL práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 5 PL slnečnicového oleja
- 2 vajcia
- 25 g pudingového prášku (vanilka)
Postup:
- Celé vajcia vymiešame s tvarohom, smotanou a olejom do jednotnej zmesi.
- Pridáme práškový aj vanilkový cukor spolu s pudingovým práškom a vymiešame hladký krém.
Čoko-tvarohový koláč
- 150 g čokolády na varenie
- mlieko/smotana na šľahanie (pre krémovejšiu konzistenciu)
Postup:
- Menší plech vymastíme alebo vystelieme papierom na pečenie a vylejeme naň polovicu cesta.
- Naň opatrne a pomaly vylejeme tvarohovú náplň a zakryjeme druhou polovicou cesta.
- Koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C približne 40-50 minút.
- Čokoládu nalámeme do misky, pridáme trochu mlieka/smotany a dáme do mikrovlnky zohriať na 30 sekúnd.
- Zmäknutú čokoládu vymiešame do hladka a nanesieme na upečený koláč.
Koláčik je skvelý najmä keď je čerstvo upečený, ale neublíži mu ani pobyt v chladničke do ďalšieho dňa. Bol to môj prvý tvarohový koláč na takýto štýl a veľmi dobre sa podaril – bol chutný, korpus sa rozplýval na jazyku a tvarohová náplň s jemnou príchuťou pudingu tomu dodala ten správny šmrnc.

Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.