Obedy a večere Prílohy Recepty Slané obedy/večere

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke

Máš v mrazničke mleté mäso a nevieš čo s ním? Tento recept je skvelý v tom, že nepotrebuješ žiadne vajíčko a nemusíš sa báť, že by ti guľky nedržali pokope. Recept na mäsové guľky som našla medzi receptami obchodného reťazca Tesco a paradajková omáčka bola založená na recepte zo stránky dobruchut.azet.sk.

Čo na to budeš potrebovať?

Mäsové guľky
  • 450 g mletého mäsa
  • 230 g termizovaného/taveného syra
  • 200 g hladkej múky
  • 150 g strúhaného syra
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • hrsť pažítky/petržlenovej vňate
  • 2 PL gyros korenia

Postup:

  1. V miske zmiešame mäso, pretlačený cesnak, termizovaný/tavený syr a gyros korenie.
  2. Pridáme múku a strúhaný tvrdý syr a poriadne premiešame.
  3. Na záver pridáme ešte nasekanú pažítku/petržlenovú vňať a mäsovú hmotu zamiešame.
  4. Zo zmesi tvarujeme guličky (je dobré naliať si na ruky trocha oleja, aby sa zmes nelepila) a ukladáme ich na vystlaný plech papierom na pečenie. Ja som guličky ešte obalila v strúhanke.
  5. Pečieme ich vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180°C cca 20-30 minút do zlatista. V priebehu pečenia ich otáčame, aby boli opečené z každej strany.
Paradajková omáčka
  • 2 PL oleja
  • 1/2 väčšej cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL hladkej múky
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • 190 g paradajkového pretlaku
  • trochu škorice
  • trochu mletého čierneho korenia
  • 1 l vývaru
  • 2 PL cukru

Postup:

  1. V hrnci opražíme na rozpálenom oleji nakrájanú cibuľu na drobno a nasekaný cesnak.
  2. Pridáme múku spolu s mletou sladkou paprikou a urobíme zápražku.
  3. Keď zápražka trochu zhnedne, pridáme paradajkový pretlak a poriadne premiešame.
  4. Po častiach prilievame vývar podľa toho, akú hustú chceme omáčku mať.
  5. Do omáčky pridáme štipku škorice, cukor a mleté čierne korenie a necháme prejsť varom.
  6. Na záver ochutnáme a môžeme ešte trochu dochutiť soľou.
Grilované zemiaky s cuketou
  • 500 g zemiakov
  • 2 menšie cukety
  • 1/2 cibule
  • 2 ČL korenia na grilovanú zeleninu
  • trochu oleja
  • 2 ČL mletej sladkej papriky

Postup:

  1. Zemiaky a cuketu ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kolieska.
  2. V zapekacej mise alebo na plechu vystlanom papierom na pečenie zmiešame zemiaky a cuketu s ostatnými surovinami a rovnomerne rozprestrieme.
  3. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200°C kým nechytia správnu farbu. Môžeme piecť na funkcií „grill“ v rúre alebo ich opiecť na grilovacej panvici.

Paradajkovú omáčku som robila druhýkrát. Ten prvý sa mi veľmi nepodarila, zrejme som ju nedochutila dostatočne dobre a takisto som ju robila podľa iného receptu. Tentokrát som sa receptom len inšpirovala a prispôsobila si ju podľa seba a dopadla vynikajúco. Spolu s mäsovými kúskami (pôvodne guľkami, no počas pečenia trochu stratili svoj tvar) a grilovanými zemiakmi s cuketou tvoria perfektné kombo! Odporúčam urobiť guľky vo väčšej dávke pokiaľ sa dá.

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke s grilovanými zemiakmi a cuketou
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉

Ak hľadáš ďalšie inšpirácie na obedy či večere, klikni TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.