Bez krému Bez ovocia Koláče, dezerty Recepty

Marlenka guličky

Marlenku milujem, to o mne vedia všetci u nás doma. Kedykoľvek je skvelou voľbou – či ide o oslavu, bežný deň alebo aj na Vianoce. Chcela som však skúsiť niečo iné, ale predsa Marlenke veľmi podobné a spomenula som si na Marlenka guličky. Do takýchto guličiek sa používajú väčšinou medové pláty, ktoré zoženiete asi v každom obchode, ja som sa rozhodla upiecť si domáce medové pláty podľa Bonvivani, aby bola chuť guličiek naozaj čarovná.

Čo na to budeš potrebovať? (cca 25 ks)

Medové pláty
  • 3 PL medu
  • 2 PL mlieka
  • 1 ČL sódy bikarbóny/kypriaceho prášku
  • 2 vajcia
  • 120 g práškového cukru
  • 50 g masla
  • 500 g hladkej múky
Marlenka guličky
  • 300 g domácich medových plátov
  • 150 g masla
  • 3/4 plechovky salka
  • 3 PL mletých orechov

Postup:

  1. Do hrnca dáme med, mlieko, cukor a maslo a miešame na miernom plameni, kým sa cukor nerozpustí.
  2. Do mierne vychladnutej zmesi pridáme rozšľahané vajíčka a poriadne premiešame, aby sa spojili s medovou zmesou.
  3. V miske zmiešame múku a sódu bikarbónu/kypriaci prášok a pridáme medovú zmes.
  4. Rukami vypracujeme tuhšie cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti (1 časť budeme potrebovať na prípravu guličiek, druhú časť môžeme odložiť a použiť pri inom recepte).
  5. Polovicu cesta rozdelíme ešte raz napoly a ešte teplé cesto rozvaľkáme do tvaru obĺžnika na rozmer cca 20×30 cm (môžeme si pracovnú dosku jemne pomúčiť, aby sa cesto príliš nelepilo, ale nie veľmi).
  6. Pripravený plát cesta prenesieme na papier na pečenie, s ktorým ho položíme na opačnú stranu plechu a pečieme ho vo vopred vyhriatej rúre na 180°C približne 7 minút. Rovnako postupujeme aj s druhým kusom cesta.
  7. Vychladnuté medové pláty rozmixujeme v mixéri najemno a 2/3 zmesi presunieme do misy. Zvyšnú 1/3 si odložíme na obaľovanie guličiek.
  8. Do misy pridáme maslo a ručne zmes premiešame.
  9. Pridáme salko a 1-2 PL mletých orechov a všetko vymiešame do jednotnej hmoty.
  10. Takto premiešanú zmes odložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny, aby stuhla a dobre sa nám s ňou pracovalo.
  11. Zmes vyberieme z chladničky a mokrými rukami tvarujeme guličky.
  12. Hotové guličky obaľujeme v zmesi zvyšných rozmixovaných medových plátov a 1 PL mletých orechov.
marlenka guličky
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉

Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.