Ak si si doteraz myslel/a, že si už niekedy ochutnal/a najlepší koláč na svete a nemala si brownie cheesecake, tak ťa uisťujem, že si ešte nemala tú česť. Toto je seriózne najlepší koláč, aký som kedy piekla a jedla. Nielen, že má skvelú chuť, ale tá konzistencia a celkovo prepojenie čokoládového brownies a vanilkového cheesecake-u spolu s malinovou omáčkou, to je niečo neskutočné. Recept mám z kuchyne Lidla od úžasnej Adriany Polákovej.
Čo na to budeš potrebovať?
Sušienkový základ
- 180 g maslových sušienok
- 80 g zmäknutého masla
Postup:
- Sušienky zomelieme najemno a zmiešame so zmäknutým maslom.
- Sušienkovú zmes natlačíme na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a vyrobíme aj 1 cm okraj.
Tmavá časť
- 200 g čokolády na varenie
- 100 g kryštálového cukru
- 125 g masla
- 2 vajcia
- 1 PL kakaa
- 3 PL hladkej múky
Postup:
- Čokoládu na varenie s kryštálovým cukrom a maslom roztopíme v miske vo vodnom kúpeli.
- Do vychladnutej zmesi po jednom ručne vmiešame vajíčka.
- Na záver primiešame kakao a po častiach aj hladkú múku.
Svetlá časť
- 200 g bielej čokolády
- 500 g mascarpone
- 250 g kyslej smotany
- 2 žĺtka
Postup:
- Bielu čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli.
- Mascarpone vyšľaháme pri nízkych otáčkach s kyslou smotanou a po jednom zašľaháme do zmesi žĺtka.
- Potom po častiach primiešame vychladnutú bielu čokoládu.
Malinové coulis
- 2 hrnčeky mrazených malín
- 3/4 hrnčeka trstinového cukru
- 1 PL Gustinu (kukuričného škrobu) na zahustenie (podľa potreby)
Postup:
- Maliny s trstinovým cukrom rozvaríme v hrnci.
- Potom ich rozmixujeme a následne prepasírujeme cez sitko, aby vznikla hladká omáčka.
- Ak je omáčka veľmi riedka, môžeme zahustiť Gustinom.
Browncheese
- Na pripravený sušienkový základ rovnomerne natrieme tmavú čokoládovú zmes a na ňu vylejeme svetlú hmotu.
- Na vrch dáme pár lyžíc malinového coulis a ľahkým krúžením noža vytvoríme na povrchu mramorový vzor (tmavá časť musí ostať neporušená).
- Browncheese pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170°C približne 50 minút až 1 hodinu. Koláč je dobre upečený, keď sú okraje tuhé, ale stred koláča trochu trasľavý.
- Po upečení opatrne oddelíme nožom okraje koláča od formy a necháme ho vychladnúť pri izbovej teplote.
- Potom ho preložíme do chladničky a celú noc necháme tuhnúť (toto je veľmi dôležité).
Koláčik podávame preliaty zvyšným malinovým coulis a môžeme dozdobiť ovocím, napr. čerstvými malinami.

Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.