Koláče, dezerty Ovocné Recepty S krémom

Citrónový cheesecake s lemon curd

Poslednú dobu u mňa veľmi frčia cheesecake-y, či už u nás doma alebo objednávky od ostatných a tak som sa rozhodla vyskúšať ďalšiu príchuť, ktorú by som mohla zaradiť aj do ponukového lístka. Už dlhšie som pokukovala aj po znamom „lemon curd“, ktorý sa na tento cheesecake extrémne hodí a viac mi nebolo treba. Oslava mojich menín preto mala skvelý zlatý klinec – osviežujúci citrónový cheescake.

Čo na to budeš potrebovať?

Základ + naplň
  • 150 g maslových súšienok
  • 90 g masla
  • 250 g mascarpone
  • 250 g jemného tvarohu
  • 200 g kyslej smotany
  • 150 g práškového cukru
  • 1 balíček trstinového cukru citrónového Dr. Oetker
  • 1 vajce
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1-2 PL hladkej múky

Postup:

  1. V mixéri rozdrvíme sušienky, pridáme maslo izbovej teploty a spolu pomixujeme.
  2. Zmes dáme na spodok formy (s priemerom 24 cm) vystlanou papierom na pečenie (papier dáme len na dno formy, okraje zostanú bez papiera).
  3. Sušienkovú zmes uhladíme najprv na okrajoch a potom rovnomerne rozmiestnime po celom spodku formy.
  4. V miske zmiešame všetky ostatné suroviny a rozmixujeme na hladký krém, ktorý by mal byť trochu riedkejší.
  5. Krém nalejeme na sušienkový základ a párkrát s ním pobúchame, aby nám zmizli vzduchové vuvlinky.
  6. Koláč pečieme na 150 – 160°C približne 35 minút (je dobré sledovať okraje, ktoré by mali byť do zlatista upečené a pevné, vtedy je koláč hotový). Vnútri sa môže trochu „želatínovo“ triasť, ale je to v poriadku. Po vychladnutí stuhne.
Lemon curd
  • 4 žĺtka
  • 70 g trstinového cukru
  • 70 ml citrónovej šťavy
  • 50 g masla
  • citrónová kôra z 2 citrónová

Postup:

  1. Citróny umyjeme a kôru z nich nastrúhame na čo najjemnejšie.
  2. Do misky pridáme všetky ostatné ingrediencie.
  3. Misku položíme nad hrniec s trochou vody a ingrediencie miešame až kým nevznikne hustá kaša.
  4. Hotový krém prepasírujeme cez sitko.
Citrónový cheesecake
  1. Na hotový cheesecake nanesieme lemon curd a ozdobíme podľa vlastného vkusu.
  2. Cheesecake necháme cez noc stuhnúť v chladničke.

Teším sa z toho, že sa tak krásne podaril. Naplň je krásne kremová a vďaka citronovému krému je koláčik skvelo osviežujúci.

Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉

Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.

2 komentár

    1. Ahoj Adi, ďakujem ti kráááásne O:) Veľmi sa teším, že sa ti blog páči a budem rada, ak sa podelíš s tvojimi výtvormi, ktoré vyskúšaš 🙂 Pokojne mi pošli fotku jedla, čo vyskúšaš do správy na Instagrame alebo na FB stránku 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.