Obedy a večere Prílohy Recepty Slané obedy/večere

Letná grilovačka ako sa patrí

Leto nám už začalo a pomaličky sa rozbieha, krásne slnečné počasie nás posledné dni veľmi teší a keď nerátam občasné prehánky, sú to dni ako stvorené na posedenie s rodinou či priateľmi spojené s pravou letnou grilovačkou.

Inak to nebolo ani u nás, kedy sme sa minulý víkend stretli a zorganizovali si rodinné stretko s chutným grilovaným jedlom. V tomto článku ti predstavím všetky tie skvelé dobroty, ktoré sme si pripravili a určite ti ich odporúčam všetkými desiatimi!

Aby som uviedla na pravú mieru, aké recepty sa v článku nachádzajú:

  • krkovička v pivnej marináde,
  • kuracie na grécky spôsob,
  • kapustový šalát,
  • grilované zemiaky a cuketa,
  • cesnakový dip,
  • bylinkové maslo.

Väčšina receptov pochádza zo stránky značky Tefal, niektoré sú z českej stránky nagrilu.cz a prvý recept na krkovičku som našla na stránke receptik.interez.sk, avšak trochu som si ho prispôsobila čo sa týka gramáže mäsa. Verím, že si nájdeš recept, ktorý ťa zaujme a vyskúšaš ho pri najbližšej grilovačke. Poďme sa teda postupne pozrieť na recepty, jeden po druhom.

Krkovička v pivnej marináde

Čo na to budeš potrebovať?

  • 500 g bravčovej krkovičky na plátky
  • 50 g sójovej omáčky
  • 50 g medu
  • 50 g piva
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1 chilli paprička
  • 1 vetvička rozmarínu/ 1-2 Čl sušeného rozmarínu

Postup:

  1. Pretlačený cesnak zmiešame s medom, pivom a sójovou omáčkou.
  2. Pridáme nadrobno nakrájanú chilli papričku a rozmarín.
  3. Mäso zamiešame v marináde a necháme cez noc v chladničke.
  4. Na druhý deň mäso necháme pred grilovaním odstáť pri izbovej teplote. Pečieme na rozpálenom grile do zlatista z oboch strán.

Kuracie na grécky spôsob

Čo na to budeš potrebovať?

  • 4 kuracie prsia
  • 2 PL oleja
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 2 Čl sušeného oregana
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
  • 1/2 ČL mletej sladkej papriky
  • 6 strúčikov cesnaku

Postup:

  1. Kuracie prsia umyjeme a nakrojíme na väčšie plátky (nie moc tenké, aby neboli suché).
  2. V mise zmiešame všetky ostatné suroviny a zmiešame ich s mäsom.
  3. Misu s marinovaným mäsom vložíme do chladničky a necháme ju tam cez noc.
  4. Pred grilovaním necháme mäso odstáť pri izbovej teplote. Pečieme ho na rozpálenom grile do zlatista z oboch strán.

Kapustový šalát

Čo na to budeš potrebovať?

  • 1 menšia hlávka bielej kapusty
  • 2 mrkvy
  • 1 cibuľa
  • hrsť petržlenovej vňate
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 3 PL kyslej smotany
  • 4 PL majonézy
  • 1 ČL horčice
  • 1 PL oleja

Postup:

  1. Kapustu nakrájame na menšie kusy a na strúhadle nastrúhame do misy.
  2. Mrkvu a cibuľu očistíme a nastrúhame nahrubo do misy ku kapuste.
  3. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
  4. Pridáme ostatné ingrediencie a poriadne premiešame.
  5. Šalát necháme odstáť v chladničke cez noc, aby sa chute poriadne prepojili.

Grilované zemiaky a cuketa

Čo na to budeš potrebovať?

  • 7-8 zemiakov
  • 2 stredné cukety
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 ČL oregana
  • 1 Čl rozmarínu
  • mletá sladká paprika

Postup:

  1. Zemiaky ošúpeme a spolu s cuketou nakrájame na cca centimetrové plátky.
  2. Zemiaky dáme do hrnca s vodou a necháme variť, kým sa na povrchu neobjaví pena a scedíme ich.
  3. Zemiaky zmiešame so soľou, mletým čiernym korením a mletou sladkou paprikou. Polejeme trochou oleja a premiešame.
  4. Cuketu takisto zmiešame so soľou, mletým čiernym korením a bylinkami (oregano, rozmarín) a premiešame.
  5. Zemiaky aj s cuketou grilujeme na rozpálenom grile z oboch strán, kým sa na nich neobjaví mriežkovanie.

Cesnakový dip

Čo na to budeš potrebovať?

  • 100 g bieleho jogurtu
  • 100 g majonézy
  • 100 g kyslej smotany
  • 4 strúčiky cesnaku
  • trocha chilli
  • soľ
  • pažítka

Postup:

  1. Jogurt, majonézu a smotanu zmiešame.
  2. Pridáme pretlačený cesnak, chilli a podľa chuti dosolíme.
  3. Ozdobíme nasekanou pažítkou.

Bylinkové maslo

Čo na to budeš potrebovať:

  • 250 g zmäknutého masla
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • bylinky (oregano, pažítka, petržlenová vňať, bazalka, šalvia, medovka, …)

Postup:

  1. Maslo vidličkou rozšľaháme na krém.
  2. Pridáme pretlačený cesnak, soľ a bylinky podľa vlastnej chuti (ja som pridala trochu provensalského korenia a čerstvú nasekanú pažítku).
  3. Maslo poriadne zamiešame a prenesieme ho do potravinárskej fólie.
  4. Vytvarujeme pomocou folie do valčeka a kraje poriadne zatočíme.
  5. Takto pripravené maslo dáme do chladničky, môžeme ho podávať k mäsu alebo natrieť na opečené toasty.

Tak čo, ktorý recept ťa zaujal najviac? Za mňa najviac bodoval jednoznačne kapustový šalát, pivná marináda a bylinkové maslo. Senzačné jedlo, ktorým potešíš na grilovačke skutočne každého.

Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉

Ak hľadáš ďalšie inšpirácie na obedy či večere, klikni TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.