Leto nám už začalo a pomaličky sa rozbieha, krásne slnečné počasie nás posledné dni veľmi teší a keď nerátam občasné prehánky, sú to dni ako stvorené na posedenie s rodinou či priateľmi spojené s pravou letnou grilovačkou.
Inak to nebolo ani u nás, kedy sme sa minulý víkend stretli a zorganizovali si rodinné stretko s chutným grilovaným jedlom. V tomto článku ti predstavím všetky tie skvelé dobroty, ktoré sme si pripravili a určite ti ich odporúčam všetkými desiatimi!

Aby som uviedla na pravú mieru, aké recepty sa v článku nachádzajú:
- krkovička v pivnej marináde,
- kuracie na grécky spôsob,
- kapustový šalát,
- grilované zemiaky a cuketa,
- cesnakový dip,
- bylinkové maslo.
Väčšina receptov pochádza zo stránky značky Tefal, niektoré sú z českej stránky nagrilu.cz a prvý recept na krkovičku som našla na stránke receptik.interez.sk, avšak trochu som si ho prispôsobila čo sa týka gramáže mäsa. Verím, že si nájdeš recept, ktorý ťa zaujme a vyskúšaš ho pri najbližšej grilovačke. Poďme sa teda postupne pozrieť na recepty, jeden po druhom.
Krkovička v pivnej marináde
Čo na to budeš potrebovať?
- 500 g bravčovej krkovičky na plátky
- 50 g sójovej omáčky
- 50 g medu
- 50 g piva
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1 chilli paprička
- 1 vetvička rozmarínu/ 1-2 Čl sušeného rozmarínu
Postup:
- Pretlačený cesnak zmiešame s medom, pivom a sójovou omáčkou.
- Pridáme nadrobno nakrájanú chilli papričku a rozmarín.
- Mäso zamiešame v marináde a necháme cez noc v chladničke.
- Na druhý deň mäso necháme pred grilovaním odstáť pri izbovej teplote. Pečieme na rozpálenom grile do zlatista z oboch strán.
Kuracie na grécky spôsob
Čo na to budeš potrebovať?
- 4 kuracie prsia
- 2 PL oleja
- 2 PL citrónovej šťavy
- 2 Čl sušeného oregana
- 1 ČL citrónovej kôry
- 1 ČL soli
- 1 ČL mletého čierneho korenia
- 1/2 ČL mletej sladkej papriky
- 6 strúčikov cesnaku
Postup:
- Kuracie prsia umyjeme a nakrojíme na väčšie plátky (nie moc tenké, aby neboli suché).
- V mise zmiešame všetky ostatné suroviny a zmiešame ich s mäsom.
- Misu s marinovaným mäsom vložíme do chladničky a necháme ju tam cez noc.
- Pred grilovaním necháme mäso odstáť pri izbovej teplote. Pečieme ho na rozpálenom grile do zlatista z oboch strán.

Kapustový šalát
Čo na to budeš potrebovať?
- 1 menšia hlávka bielej kapusty
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- hrsť petržlenovej vňate
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 ČL kryštálového cukru
- 3 PL kyslej smotany
- 4 PL majonézy
- 1 ČL horčice
- 1 PL oleja
Postup:
- Kapustu nakrájame na menšie kusy a na strúhadle nastrúhame do misy.
- Mrkvu a cibuľu očistíme a nastrúhame nahrubo do misy ku kapuste.
- Osolíme a okoreníme podľa chuti.
- Pridáme ostatné ingrediencie a poriadne premiešame.
- Šalát necháme odstáť v chladničke cez noc, aby sa chute poriadne prepojili.

Grilované zemiaky a cuketa
Čo na to budeš potrebovať?
- 7-8 zemiakov
- 2 stredné cukety
- soľ
- mleté čierne korenie
- 2 ČL oregana
- 1 Čl rozmarínu
- mletá sladká paprika
Postup:
- Zemiaky ošúpeme a spolu s cuketou nakrájame na cca centimetrové plátky.
- Zemiaky dáme do hrnca s vodou a necháme variť, kým sa na povrchu neobjaví pena a scedíme ich.
- Zemiaky zmiešame so soľou, mletým čiernym korením a mletou sladkou paprikou. Polejeme trochou oleja a premiešame.
- Cuketu takisto zmiešame so soľou, mletým čiernym korením a bylinkami (oregano, rozmarín) a premiešame.
- Zemiaky aj s cuketou grilujeme na rozpálenom grile z oboch strán, kým sa na nich neobjaví mriežkovanie.
Cesnakový dip
Čo na to budeš potrebovať?
- 100 g bieleho jogurtu
- 100 g majonézy
- 100 g kyslej smotany
- 4 strúčiky cesnaku
- trocha chilli
- soľ
- pažítka
Postup:
- Jogurt, majonézu a smotanu zmiešame.
- Pridáme pretlačený cesnak, chilli a podľa chuti dosolíme.
- Ozdobíme nasekanou pažítkou.
Bylinkové maslo
Čo na to budeš potrebovať:
- 250 g zmäknutého masla
- 2-3 strúčiky cesnaku
- soľ
- bylinky (oregano, pažítka, petržlenová vňať, bazalka, šalvia, medovka, …)
Postup:
- Maslo vidličkou rozšľaháme na krém.
- Pridáme pretlačený cesnak, soľ a bylinky podľa vlastnej chuti (ja som pridala trochu provensalského korenia a čerstvú nasekanú pažítku).
- Maslo poriadne zamiešame a prenesieme ho do potravinárskej fólie.
- Vytvarujeme pomocou folie do valčeka a kraje poriadne zatočíme.
- Takto pripravené maslo dáme do chladničky, môžeme ho podávať k mäsu alebo natrieť na opečené toasty.

Tak čo, ktorý recept ťa zaujal najviac? Za mňa najviac bodoval jednoznačne kapustový šalát, pivná marináda a bylinkové maslo. Senzačné jedlo, ktorým potešíš na grilovačke skutočne každého.
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie inšpirácie na obedy či večere, klikni TU.