Bez ovocia Koláče, dezerty Recepty S krémom

Opitý Izidor roláda

Na štedrovečernom stole plnom chutných koláčikov vo väčšine domácnostiach nesmie chýbať známy koláč opitý Izidor. My sme ho doma nerobievali a možno práve preto som chcela objaviť jeho čaro, no zároveň ho trošku „upgradnuť“ na vyšší level. Úprimne si myslím, že sa mi to perfektne podarilo a už teraz viem, že na Vianoce si túto roládu pripravím znova! Recept som našla na stránke Torty od mamy.

Videorecept nájdeš TU.

Čo na to budeš potrebovať?

Korpus
  • 4 vajcia
  • 4 PL kryštálového cukru
  • 4 PL polohrubej múky
  • 1 PL kakaa
  • 2 PL vody
  • 1 PL oleja
  • 1 ČL kypriaceho prášku
Orechová náplň
  • 150 g mletých orechov
  • 3 PL práškového cukru
  • 4 PL rumu
Kakaový krém
  • 2 vajcia
  • 80 g kryštálového cukru
  • 1 PL kakaa
  • 250 g masla
Ostatné
  • marhuľový džem

Postup:

  1. Vajcia s práškovým cukrom vyšľaháme do hustej peny.
  2. Ručne primiešame vodu, olej, kypriaci prášok, kakao a múku a vymiešame hladké cesto.
  3. Cesto vylejeme na klasický plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C cca 15 minút.
  4. Upečený korpus položíme s papierom na pečenie na kuchynskú utierku a zrolujeme do tvaru rolády. Necháme vychladnúť.
  5. V miske zmiešame orechy, práškový cukor a rum a poriadne premiešame.
  6. Vajíčka vyšľaháme nad parou spolu s práškovým cukrom na hustú krémovú penu (ak šľaháme mixérom, šľaháme 10-15 minút), odstavíme a necháme vychladnúť (môžeme miešať, aby zmes rýchlejšie vychladla).
  7. V mise mixérom vyšľaháme maslo s kakaom a postupne po častiach pridávame vychladnutú zmes.
  8. Korpus natrieme vrstvou marhuľového džemu, na ktorú navrstvíme orechovú náplň a následne kakaový krém (časť kakaového krému si necháme na potretie rolády).
  9. Pomocou papiera na pečenie roládu zrolujeme, presunieme na podnos/plech a zvyšným krémom roládu potrieme aj z vonkajšej strany. Roládu necháme v chladničke stuhnúť.
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉

Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.