Na štedrovečernom stole plnom chutných koláčikov vo väčšine domácnostiach nesmie chýbať známy koláč opitý Izidor. My sme ho doma nerobievali a možno práve preto som chcela objaviť jeho čaro, no zároveň ho trošku “upgradnuť” na vyšší level. Úprimne si myslím, že sa mi to perfektne podarilo a už teraz viem, že na Vianoce si túto roládu pripravím znova! Recept som našla na stránke Torty od mamy.
Videorecept nájdeš TU.
Čo na to budeš potrebovať?
Korpus
- 4 vajcia
- 4 PL kryštálového cukru
- 4 PL polohrubej múky
- 1 PL kakaa
- 2 PL vody
- 1 PL oleja
- 1 ČL kypriaceho prášku
Orechová náplň
- 150 g mletých orechov
- 3 PL práškového cukru
- 4 PL rumu
Kakaový krém
- 2 vajcia
- 80 g kryštálového cukru
- 1 PL kakaa
- 250 g masla
Ostatné
- marhuľový džem
Postup:
- Vajcia s práškovým cukrom vyšľaháme do hustej peny.
- Ručne primiešame vodu, olej, kypriaci prášok, kakao a múku a vymiešame hladké cesto.
- Cesto vylejeme na klasický plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C cca 15 minút.
- Upečený korpus položíme s papierom na pečenie na kuchynskú utierku a zrolujeme do tvaru rolády. Necháme vychladnúť.
- V miske zmiešame orechy, práškový cukor a rum a poriadne premiešame.
- Vajíčka vyšľaháme nad parou spolu s práškovým cukrom na hustú krémovú penu (ak šľaháme mixérom, šľaháme 10-15 minút), odstavíme a necháme vychladnúť (môžeme miešať, aby zmes rýchlejšie vychladla).
- V mise mixérom vyšľaháme maslo s kakaom a postupne po častiach pridávame vychladnutú zmes.
- Korpus natrieme vrstvou marhuľového džemu, na ktorú navrstvíme orechovú náplň a následne kakaový krém (časť kakaového krému si necháme na potretie rolády).
- Pomocou papiera na pečenie roládu zrolujeme, presunieme na podnos/plech a zvyšným krémom roládu potrieme aj z vonkajšej strany. Roládu necháme v chladničke stuhnúť.
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.