Obedy a večere Pečivo Recepty Slané obedy/večere

Domáce žemle na hamburger

Stavím sa, že pokiaľ máte chuť na poriadny hamburger plný rôznych chutí siahnete buď po rôznych fast foodoch alebo si kúpite polotovar. Tomu je však koniec! Keď vyskúšate tieto domáce žemle na hamburger budete si ho chcieť pripravovať už len doma 🙂 Recept na žemle mám zo stránky babskeveci.sk.

Čo na to budeš potrebovať?

  • 500 g polohrubej múky (ja som použila hladkú a boli skvelé aj tak)
  • 310 ml vlažného mlieka
  • 40 g masla
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 1 PL sušeného droždia
  • 1 PL soli
  • 1/2 PL medu
  • sezam

Postup:

  1. V teplom mieku rozmiešame droždie spolu s cukrom a necháme 10 minút odpočívať.
  2. V miske zmiešame múku so soľou, pridáme roztopené maslo a premiešame.
  3. Prilejeme mlieko s droždím a vypracujeme cesto pomocou mixéra. Cesto hnietime 10-15 minút kým nevznikne hladká hmota.
  4. Cesto zakryjeme čistou kuchynskou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 30 minút.
  5. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a rozdelíme ho na rovnaké okrúhle diely (prípadne ešte zaguľatené cesto rozdelíme na rovnaké časti) a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
  6. Plech zarkyjeme a necháme hodinu odpočívať na teplom mieste.
  7. Žemle potrieme rozšľahaným vajíčkom alebo mlekom s medom, posypeme sezamom a pečieme na 180°C približne 20 minút, kým povrch nie je lesklý a hnedastý.

Ku takýmto výborným žemličkám, ktoré môžeme samozrejme použiť aj ako klasické raňajkové pečivo, sa hodí skvelé mäsko a plno oblohy, z čoho nakoniec vznikne chutný domáci hamburger.

Bravčový hamburger

  • 500 g mletého mäsa (bravčového)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • sójová omáčka
  • mletá rasca
  • mletá sladká paprika
  • 3 PL majonézy
  • 1 PL kečupu
  • 1 PL horčice
  • rímsky šalát
  • pár plátkov paradajky
  • pár plátkov chedaru
  • hamburgerové žemle

Postup:

  1. Mäso zmiešame spolu s cesnakom, soľou, korením, rascou, paprikou a sójovou omáčkou a miešame, kým sa všetko neprepojí.
  2. Mäsovú zmes necháme hodinu odstáť na chladnom mieste.
  3. Mokrými rukami tvarujeme z mäsa okrúhle placky, ktoré grilujeme na panvici s trochou oleja z oboch strán do zlatista.
  4. Pred dopečením na každú placku položíme plátok chedaru a necháme roztopiť.
  5. Hamburgerové žemle rozkrojíme a z oboch strán potrieme omáčkou z majonézy, horčice, kečupu a trochy mletého čierneho korenia.
  6. Na spodnú časť žemle položíme list rímskeho šalátu, mäsovú placku s chedarom, plátky paradajok (môžeme pridať ešte trochu omáčky) a zakryjeme vrchnou časťou žemle.

Hamburger je skvelé podávať s poctivými domácimi hranolkami. Odporúčam nešetriť omáčkou a takisto je dobré žemle po rozkrojení opiecť z vnútornej strany na suchej panvici pre chrumkavejší efekt a lepšiu chuť 🙂

Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉

Ak hľadáš ďalšie inšpirácie na obedy či večere, klikni TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.