Roládu sme tu už raz mali, bola to kakaová roláda s jahodami. Tentokrát je recept na korpus ten istý, avšak náplň a ovocie iné. Recept na korpus je od Klaudie, ktorú som spomínala už aj pri mojom prvom pokuse o roládu. Krém som si prispôsobila podľa seba.
Čo na to budeš potrebovať?
Korpus
- 4 vajcia
- 100 g práškového cukru
- 2 PL kakaa
- štipka soli
Postup:
- Žĺtka vymiešame s práškovým cukrom.
- Pridáme preosiate kakao a premiešame.
- V druhej miske vyšľaháme bielka so štipkou soli na tuhý sneh.
- Hotový sneh postupne pridávame do žĺtkovo-kakaovej zmesi a jemne premiešame, aby sa všetko spojilo.
- Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, ktorý sme predtým potreli trochou masla.
- Korpus prudko upečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200°C približne 5-6 minút.
- Hotový korpus necháme vychladnúť (ja som ho dokonca položila na kuchynskú utierku poprášenú práškovým cukrom a zrolovala som do tvaru rolády).
Salkový krém
- 250 ml smotany na šľahanie
- 250 g tvarohu
- salko/jasenka podľa chuti a sladkosti
Postup:
- Smotanu na šľahanie vyšľaháme do polotuha.
- Pridáme tvaroh a znova prešľaháme.
- Postupne pridávame salko podľa toho, ako veľmi chceme mať krém sladký.
Roláda
- 5 PL nutelly/orieškového masla/roztopenú čokoládu/džem
- 3 banány
- roztopená čokoláda + čokoládové “kvapky”
Postup:
- Korpus rozrolujeme a potrieme ho nutellou/orieškovým maslom/roztopenou čokoládou/džemom.
- Nanesieme 2/3 krému tak, aby ho bolo na začiatku najviac (odkiaľ začíname rolovať), na konci rolády dávame krému najmenej.
- Na krém nanesieme banán.
- Roládu opatrne zrolujeme, prenesieme na plech alebo dosku/podnos.
- Zvyšným krémom potrieme celú roládu a lyžicou nanesieme roztopenú rokoládu.
- Na záver posypeme čokoládovými kvapkami a necháme v chladničke stuhnúť aspoň 1-2 hodiny, najlepšie celú noc.
Z jedného korpusu sa dá vymyslieť naozaj množstvo variácií rolád. Obe, ktoré som tu zatiaľ pridala boli naozaj perfektné. Stačí chutný krém, doplniť ovocie a výborný dezert je na svete.
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.