Pečivo Raňajky Recepty Slané raňajky

Domáce rožky

Zatvorené obchody cez sviatky a chýbajúce pečivo – skvelý dôvod na prípravu domácich rožtekov, ktoré sú vnútri vláčne, mäkké a zároveň chrumkavé na povrchu. Recept mám od Naty, ktorá je okrem iného expert na pečivo a kváskovanie.

Čo na to budeš potrebovať?

  • 500 g hladkej múky
  • 265 g vody
  • 1 PL masla
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • 1/2 kocky čerstvého droždia alebo 1 balenie sušeného droždia

Postup:

  1. Do misky preosejeme múku, urobíme v nej jamku a nalejeme do nej vlažnú vodu.
  2. Pridáme rozmrvené droždie, lyžičku cukru a necháme postáť, kým sa droždie nenaštartuje (pri sušenom droždí čakať nemusíme).
  3. Potom pridáme soľ a maslo a vymiesime cesto, ktoré sa musí odliepať od stien misy aj od rúk (ak tak nie je, dosypeme trochu múky).
  4. Vymiesené cesto necháme pod vlhkou kuchynskou utierkou 30 minút kysnúť.
  5. Vykysnuté cesto rozdelíme na 10 častí, trochu premiesime v rukách a vytvarujeme do guľky.
  6. Na nepomúčenej doske vylčekom vytvarujeme z každej guľky trojuholník a zrolujeme od najširšej časti do špica.
  7. Rožky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme fóliou a necháme ešte 40 minút vykysnúť.
  8. Rožky vložíme do vopred vyhriatej rúry na 250°C spolu s druhým plechom, kde nalejeme 200 ml vody (vďaka plechu s vodou budú rožky vláčne).
  9. Rožky pečieme 10-12 minút do mierneho zhnednutia.
  10. Upečené rožky po vybratí z rúry potrieme/postriekame vodou a necháme vychladnúť na mriežke.
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉

Ak hľadáš ďalšie inšpirácie na pečivo, klikni TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *