Zatvorené obchody cez sviatky a chýbajúce pečivo – skvelý dôvod na prípravu domácich rožtekov, ktoré sú vnútri vláčne, mäkké a zároveň chrumkavé na povrchu. Recept mám od Naty, ktorá je okrem iného expert na pečivo a kváskovanie.
Čo na to budeš potrebovať?
- 500 g hladkej múky
- 265 g vody
- 1 PL masla
- 2 ČL soli
- 1 ČL cukru
- 1/2 kocky čerstvého droždia alebo 1 balenie sušeného droždia
Postup:
- Do misky preosejeme múku, urobíme v nej jamku a nalejeme do nej vlažnú vodu.
- Pridáme rozmrvené droždie, lyžičku cukru a necháme postáť, kým sa droždie nenaštartuje (pri sušenom droždí čakať nemusíme).
- Potom pridáme soľ a maslo a vymiesime cesto, ktoré sa musí odliepať od stien misy aj od rúk (ak tak nie je, dosypeme trochu múky).
- Vymiesené cesto necháme pod vlhkou kuchynskou utierkou 30 minút kysnúť.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 10 častí, trochu premiesime v rukách a vytvarujeme do guľky.
- Na nepomúčenej doske vylčekom vytvarujeme z každej guľky trojuholník a zrolujeme od najširšej časti do špica.
- Rožky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme fóliou a necháme ešte 40 minút vykysnúť.
- Rožky vložíme do vopred vyhriatej rúry na 250°C spolu s druhým plechom, kde nalejeme 200 ml vody (vďaka plechu s vodou budú rožky vláčne).
- Rožky pečieme 10-12 minút do mierneho zhnednutia.
- Upečené rožky po vybratí z rúry potrieme/postriekame vodou a necháme vychladnúť na mriežke.
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie inšpirácie na pečivo, klikni TU.