Bez ovocia Koláče, dezerty Recepty S krémom

Včelie úliky

Úliky sme už veľmi dlho na Vianoce nepripravovali a tak tento rok, kedy sme si všetky koláčiky pripravili doma sami po dlhšej dobe, medzi nimi boli aj včelie úlliky. Recept je pomerne jednoduchý, len ich príprava je trochu pracnejšia, ale výsledok stojí za to.

Videorecept na úliky nájdeš TU.

Čo na to budeš potrebovať?

  • 300 g mletých vlašských orechov
  • 200 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 2 PL rumu
  • strúhanka/pomleté piškóty
  • kondenzované mlieko sladené
  • vaječný koňak
  • čokoláda na varenie + maslo

Postup:

  1. Pomleté orechy zmiešame s práškovým cukrom, vajíčkami a rumom.
  2. Po troche do hmoty pridáme pár lyžíc strúhanky na jemné zahustenie zmesi a vypracujeme cesto.
  3. Formičky na včelie úliky vysypeme práškovým cukrom, odoberieme trochu z cesta a podľa hustoty ho ešte zmiešame so strúhankou (zahusťujeme po kúskoch, lepšie tak odhadneme hustotu cesta, aby sa nám neprilepila vo formičke a dala sa dobre vyklopiť).
  4. Cesto natlačíme do formičky, varechou urobíme do úlika dieru a úlik vyklopíme. Takto postupujeme kým sa nám neminie cesto.
  5. V miske zmiešame kondenzované mlieko spolu s vaječným koňakom a do každého úlika nalejeme za lyžičku tejto zmesi. Každý úlik uzavrieme piškótou rovnou stranou nadol a pritlačíme.
  6. Takto naplnené úliky necháme cez noc vychladiť a stuhnúť.
  7. Na druhý deň ich obalíme v roztopenej čokoláde s trochou masla a necháme stuhnúť.
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉

Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.