Skúšala som recept od Dianky na takýto tvarohový koláč, ktorý som doplnila čučoriedkami a hoci bol výborný, chcela som vyskúšať klasický recept na strúhaný tvarohový koláč. Siahlia som preto po stránke od Dr. Oetker, kde je skvelá zbierka receptov najmä na koláče a dezerty a našla som tam výborný recept, na ktorý sa teraz spolu pozrieme.
Čo na to budeš potrebovať?
Kakaové cesto
- 400 g hladkej múky
- 1 kypriaci prášok
- 3 PL kakaa
- 100 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 250 g zmäknutého masla
- 4 PL mlieka
- 1 žĺtok
Postup:
- Zmiešame múku s kypriacim práčkom, kakaom, práškovým a vanilkovým cukrom.
- Pridáme maslo, mlieko, žĺtko a ručne vypracujeme hladké cesto.
- Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme v chladničke odležať aspoň 1 hodinu.
Tvarohová náplň
- 750 g polotučného jemného tvarohu
- 300 g práškového cukru
- 3 žĺtka
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 1 balíček Zlatého klasu/vanilkového pudingu
- 4 bielka
Postup:
- Tvaroh zmiešame spolu s cukrom, žĺtkami, vanilkovým extraktom a pudingovým práškom a vymiešame metličkou dohladka.
- V druhej mise vyšľaháme bielka ručným šľahačom na tuhý sneh.
- Hotový sneh primiešame do tvarohovej zmesi a vymiešame hladký krém.
Strúhaný tvarohový koláč
- Kakaové cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na polovice.
- Jednu polovicu nastrúhame na dno vymasteného a múkou vysypaného plechu (30×40 cm) na hrubom strúhadle.
- Nanesieme tvarohový krém, uhladíme a zvyšok cesta nastrúhame rovnomerne na náplň.
- Plech vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180°C a pečieme asi 30 minút.
Vynikajúci tvaroháč, taký, aký ho všetci poznáme. Jemné kakaové cesto a nadýchaná tvarohová náplň.
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.
Dobrý deň, piekli ste na teplovzdušné rúre alebo klasickej
Milá Lenka, všetky jedlá z receptoch na blogu pečiem v rúre na hornom-spodnom ohreve. Teplovzdušnú funkciu nepoužívam 🙂
Prosim, na akom plechu ste piekli? Mozem rozmer poprosit? Dakujem 🙂🙂
Zdravím, použila som plech 30×40 cm (je to napísané aj v postupe 🙂 ). Ak koláčik vyskúšate, nezabudnite sa podeliť a pošlite mi fotku 😊