Koláče, dezerty Ovocné Recepty S krémom

Čučoriedkové nebo

Sezóna čučoriedok je v plnom prúde a vidno to aj na jedlách, ktoré teraz doma pripravujem. Či už ide o domáce čučoriedky alebo tie nazbierané v lese či kúpené v obchode je hneď niekoľko receptov, kde ich môžeme využiť. Horúce leto sa neodmysliteľne spája s osviežujúcim drinkom, preto som hneď využila čučoriedky na prípravu čučoriedkovej limonády, aj keď v tomto prípade išlo skôr o dekoráciu (hlavnou surovinou v limonáde bol totiž čučoriedkový sirup).

Dnes tu mám recept na čučoriedkový koláč a nie len taký obyčajný. Korpus, ktorý som v koláči použila je nazývaný tiež ako piškot Génoise a pri jeho príprave je dôležité dodržiavať presný postup, aby bol dosiahnutý maximálne skvelý výsledok. Tento korpus je vhodné použiť napríklad aj v tortách, je krehký a jemný ako obláčik.

Čo na to budeš potrebovať?

Génoise piškot (obdĺžnikový plech 25×30)
  • 5 vajec
  • 155 g práškového cukru
  • 125 hladkej múky
  • 30 g kukuričného/zemiakového škrobu
  • 30 g roztopeného masla (najlepšie ghee)

Postup:

  1. Do väčšej misy pridáme vajcia a cukor a dáme do vodného kúpeľa.
  2. Zmes vajíčok a cukru šľaháme ručným mixérom, čím zmes začne naberať objem, bude nadýchaná a svetlá. Pri šľahaní nesmieme presiahnuť teplotu 45°C (keď do zmesi ponoríme prst, bude horúca), inak sa vajcia zrazia.
  3. Misu vyberieme z vodného kúpeľa a zmes prenesieme do misy robota, ktorým šľaháme tak dlho, kým zmes neochladne. Zmes je dobre vyšľahaná, keď padá z metly, vytvára tzv „mašľu“ a postupne splýva s hladinou zvyšného cesta.
  4. Do vychladnutej zmesi pridáme rozpustené maslo, na sekundu prešľaháme a ihneď robota vypneme.
  5. Do cesta na záver ručne a po častiach primiešame preosiatu múku so škrobom. Snažíme sa cesto čo najmenej miešať, ale pritom poriadne premiešať, aby nezostala žiadna múka na dne misy.
  6. Cesto nalejeme do pripravenej formy/plechu – dno vystelieme papierom na pečenie, ktorý vymažeme maslom spolu s bokmi formy/plechu a vysypeme múkou.
  7. Korpus pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C približne 20-30 minút. Ak hnedne príliš rýchlo, prikryjeme ho alobalom alebo znížime teplotu na 160°C a pečieme, kým nie je hotové (môžeme doň pichnúť drevenú špajlu, ak sa na ňu cesto nelepí, je hotové).
  8. Korpus vytiahneme z rúry, vyberieme z formy a necháme vychladnúť.
Čučoriedkový krém
  • 250 g čučoriedok
  • 3 PL Zlatého klasu
  • 100-150 ml vody
  • cukor podľa chuti
  • 250 g jemného tvarohu
  • 250 g masla

Postup:

  1. Čučoriedky umyjeme a dáme do hrnca spolu s cukrom a vodou a necháme variť dovtedy, kým sa čučoriedky nerozvaria.
  2. Zmes prepasírujeme cez sitko a vylejeme späť do hrnca.
  3. Pridáme Zlatý klas (pudingový prášok) rozmiešaný v troche vody a uvaríme čučoriedkový puding. Ak sa nám zdá riedky, pridáme ešte Zlatý klas.
  4. V mise vyšľaháme zmäknuté maslo a postupne doň po lyžiciach pridávame vychladnutý puding (necháme si 2-3 PL pudingu na neskôr).
  5. Na záver primiešame tvaroh.
Čučoriedkové nebo
  • 200 g čokolády na varenie
  • 100-150 ml smotany na šľahanie

Postup:

  1. Vychladnutý korpus pozdĺžne prerežeme na polovicu.
  2. Prvú časť preložíme do formy/plechu, v ktorom sme korpus piekli.
  3. Na korpus nanesieme čučoriedkový krém a prikryjeme ho druhou polovicou korpusu.
  4. Povrch koláča potrieme zvyšným čučoriedkovým pudingom a polejeme čokoládovou polevou (v teplej smotane na šľahanie rozmiešame čokoládu).
  5. Koláč necháme v chladničke stuhnúť aspoň 4 hodiny.

Veľmi som sa obávala korpusu, ktorý sa mi pri prvom pokuse o jeho upečenie nepodaril (nepodarilo sa mi poriadne primiešať múku do cesta, avšak nakoniec to aj tak dopadlo perfektne – sleduj TU). Tentokrát som si preto dala ešte viac záležať na jeho príprave a dopadol naozaj úžasne – totálne jemné cesto a pritom také pevné, že som pri jeho prerezávaní nemala žiadny problém.

Celkovo koláčik bol naozaj nadýchaný, nielen kvôli korpusu, ale aj kvôli krému, ktorý bol vďaka čučoriedkam krásne fialový a ukázalo sa to na koláčiku naozaj krásne. Všetkým, ktorí ho ochutnali veľmi chutil, čo je pre mňa najväčšia pochvala, akú som mohla dostať, keďže som tento koláčik pripravila podľa vlastnej fantázie (jedine pri korpuse som postupovala podľa presného receptu od Doctor Cook).

Čučoriedkový koláč
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉

Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.