Obedy a večere Polievky Recepty

Krémová cesnačka z pečeného cesnaku

Polievky veľmi nezvyknem pripravovať, keďže ich často nejedávame. Nájde sa však pár, ktoré máme radi. Jednou z nich je aj cesnačka, ktorú má môj priateľ medzi obľúbenými a preto som sa rozhodla, že mu urobím radosť a navarím mu ju, aj keď trochu inak, ako je zvyknutý. Recept mám zo stránky recepty Kulinárium od Billy.

Čo na to budeš potrebovať?

  • 3-5 hlávok cesnaku
  • 5 PL olivového oleja
  • 3 PL masla
  • 1 malý pór (biela časť)
  • 1 menšia cibuľa
  • 3 PL hladkej múky
  • 1 l vývaru (slepačieho alebo zeleninového)
  • 200 ml smotany na šľahanie 33%
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • citrónová šťava (nemusí byť)

Postup:

  1. Z celých hlávok cesnaku odrežeme vrchnú časť, položíme ich na menší plechom vystlaný pekáč, polejeme olivovým olejom a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175°C približne hodinu.
  2. Vychladnutý cesnak potom povyberáme zo šupiek (ide to ľahko, keďže je cesnak upečený) a roztlačíme vidličkou na kašu.
  3. V hrnci rozohrejeme maslo, ku ktorému pridáme na drobno nasekanú cibuľu, nakrájaný pór a kašu z pečeného cesnaku.
  4. Po 5 minútach zaprášime múkou a opekáme ešte pár minút.
  5. Postupne do hrnca prilievame vývar a metličkou premiešavame.
  6. Polievku varíme 20 minút na miernom ohni a občas premiešame.
  7. Na záver polievku rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme smotanu a necháme ešte 5-10 minút prevariť.
  8. Dochutíme soľou, korením, prípadne citrónovou šťavou.

Ja som si ku polievke pripravila aj opekanú anglickú slaninku a opečené krutóny, s tým je polievka totiž ešte lepšia a chutnejšia. Posypala som ju takisto aj strúhaným syrom a čerstvou pažítkou z našej záhradky. Nebola taká výrazná a štipľavá, ale za to je úžasne krémová a chutná.

Krémová cesnačka so syrom, slaninkou a krutónmi
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉

Ak hľadáš ďalšie inšpirácie na polievky, klikni TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *