Polievky veľmi nezvyknem pripravovať, keďže ich často nejedávame. Nájde sa však pár, ktoré máme radi. Jednou z nich je aj cesnačka, ktorú má môj priateľ medzi obľúbenými a preto som sa rozhodla, že mu urobím radosť a navarím mu ju, aj keď trochu inak, ako je zvyknutý. Recept mám zo stránky recepty Kulinárium od Billy.
Čo na to budeš potrebovať?
- 3-5 hlávok cesnaku
- 5 PL olivového oleja
- 3 PL masla
- 1 malý pór (biela časť)
- 1 menšia cibuľa
- 3 PL hladkej múky
- 1 l vývaru (slepačieho alebo zeleninového)
- 200 ml smotany na šľahanie 33%
- soľ
- mleté čierne korenie
- citrónová šťava (nemusí byť)
Postup:
- Z celých hlávok cesnaku odrežeme vrchnú časť, položíme ich na menší plechom vystlaný pekáč, polejeme olivovým olejom a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175°C približne hodinu.
- Vychladnutý cesnak potom povyberáme zo šupiek (ide to ľahko, keďže je cesnak upečený) a roztlačíme vidličkou na kašu.
- V hrnci rozohrejeme maslo, ku ktorému pridáme na drobno nasekanú cibuľu, nakrájaný pór a kašu z pečeného cesnaku.
- Po 5 minútach zaprášime múkou a opekáme ešte pár minút.
- Postupne do hrnca prilievame vývar a metličkou premiešavame.
- Polievku varíme 20 minút na miernom ohni a občas premiešame.
- Na záver polievku rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme smotanu a necháme ešte 5-10 minút prevariť.
- Dochutíme soľou, korením, prípadne citrónovou šťavou.
Ja som si ku polievke pripravila aj opekanú anglickú slaninku a opečené krutóny, s tým je polievka totiž ešte lepšia a chutnejšia. Posypala som ju takisto aj strúhaným syrom a čerstvou pažítkou z našej záhradky. Nebola taká výrazná a štipľavá, ale za to je úžasne krémová a chutná.
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie inšpirácie na polievky, klikni TU.