Klasické halušky s bryndzou som tu už pridávala. Okrem bryndze či kapusty sa halušky dajú pripraviť aj inak – so špenátom! A to rovno v ceste na halušky. Recept som našla znova u Dianky v jej appke Mňam (pre Android TU, pre IOS TU).
Čo na to budeš potrebovať?
- 1 zemiak (150 g)
- 1 vajce
- 50 g špenátu
- 130 g hladkej špaldovej múky
- 1/2 ČL himalájskej soli
- mleté čierne korenie
- olivový olej (v spreji)
- rastlinné mlieko
- 50 g nivy/1 PL špenátového pesta alebo pesto z medvedieho cesnaku
- 1/2 balenia mozzarelly
- 1 PL ricotty
- pár plátkov šunky
Postup:
- Do mixéra vložíme nakrájaný zemiak, cesnak, špenát, soľ, korenie a spolu zmixujeme.
- Zmes premiestnime do väčšej misy, pridáme vajce a zľahka premiešame.
- Dosypeme múku a vypracujeme cesto.
- Do vriacej vody pretlačíme cez haluškovač cesto. Halušky počas toho premiešame, aby sa nezlepili a necháme ich prejsť varom.
- Keď halušky vyplávajú na povrch približne po 2-3 minútach ich scedíme, prepláchneme studenou vodou a postriekame olivovým olejom.
- Do panvice nalejeme trochu mlieka tak, aby zakrývalo dno.
- Pridáme uvarené halušky, kúsky mozzarelly a pomaly za stáleho miešania varíme, kým sa mozzarella neroztopí a omáčka nezíska krémovú konzistenciu.
- Na záver môžeme pridať domáce pesto alebo nadrobenú nivu a premiešame. Ja som ešte pridala na kocky nakrájanú a opečenú kuraciu šunku.
- Podávame s plátkami syrov alebo s lyžicou ricotty.
Špenát v kombinácií s nivou je skvelý výmysel a v prípade halušiek ide o ešte lepšiu chuť. Špenátové halušky ťa chytia za srdce už po prvom súste.
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie inšpirácie na obedy či večere, klikni TU.