Štvrtá Cook & Bake Challenge a zároveň posledná v roku 2020 ma predčasne preniesla do vianočnej atmosféry vďaka jedlu, ktoré som sa rozhodla pripraviť pre výzvu. Vianočná hríbová polievka, resp. hríbová polievka na kyslo sa u nás jedáva každé Vianoce (a Silvester) a neviem sa jej dojesť O:) Je neskutočná a každý rok sa na ňu nesmierne teším. Rodinný recept, podľa ktorého ju pripravujeme je môj najobľúbenejší vianočný recept (keď nerátam samozrejme zemiakový šalát a koláče) a práve preto som sa rozhodla, že na blogu nesmie chýbať.
Čo na to budeš potrebovať?
- 50-100 g sušených hríbov (najlepšie dubákov)
- 1-2 l vody
- 250 g údeného mäsa
- 1-2 klobásy
- 4 zemiaky
- 2-3 PL múky (na zahustenie)
- 250 ml smotana na šľahanie/mlieko (na zahustenie)
- 2-3 PL kryštálového cukru (alebo podľa chuti)
- 3 PL octu (alebo podľa chuti)
- soľ
Postup:
- Hríby namočíme na 5 minút do studenej vody.
- Hríby vyžmýkame (vodu v ktorej boli namočené nebudeme potrebovať), dáme do hrnca a zalejeme čistou vodou.
- Pridáme údené mäso spolu s klobáskou, ktorú sme predtým prekrojili na polovicu a necháme variť cca 1 hodinu.
- Keď je mäso mäkké, vyberieme ho spolu s klobásou na tanier a do hrnca pridáme očistené a na kocky nakrájané zemiaky.
- Keď sú zemiaky mäkké polievku zahustíme múkou zmiešanou v smotane/mlieku tak, aby nebola príliš riedka ako vývar, ale ani príliš hustá.
- Polievku na záver dochutíme cukrom, octom a soľou podľa chuti (mala by byť mierne kyslá).
- Podávame s nakrájaným údeným mäsom a klobáskou.
Páči sa ti tento recept? Ak áno, od 21.12.2020 do 27.12.2020 máš šancu zaň zahlasovať na Instagramových profiloch všetkých zapojených do Cook & Bake Challenge.
Ak chceš vedieť viac o Cook & Bake Challenge, klikni TU.
Ak hľadáš ďalšie inšpirácie na polievky, klikni TU.