Obedy a večere Prílohy Recepty Slané obedy/večere

Sviečková na smotane so zemiakovou knedľou

Sviečková na smotane je klasika, ktorú už snáď vyskúšal každý. Táto sviečková však nie je klasicky z hovädzieho mäsa, použila som tu bravčové stehno, aby sa mi uvarila rýchlejšie. Chuťovo je však rovnako výborná ako tá s hovädzím. Nechcela som ku nej kupovať parenú knedľu a tak som vyskúšala pripraviť zemiakovú a domácu. Recept na sviečkovú som našla na stránke varecha.pravda.sk, ale popravde som si ho prispôsobila podľa seba. Knedľu som pripravila podľa receptu zo stránky recepty.aktuality.sk.

Čo na to budeš potrebovať?

Sviečková na smotane
  • 800 g bravčového stehna
  • 6 ks mrkvy
  • 2 petržleny
  • 4 PL oleja
  • 250 ml smotany na varenie 10%
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • 5 ks borievok sušených celých
  • 2 bobkové listy
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • šťava z 1 citróna

Postup:

  1. Mäso umyjeme, osušíme, očistíme a nakrájame na plátky.
  2. Mrkvu a petržlen ošúpeme a nakrájame na kocky. Cibuľu nakrájame na drobno.
  3. Na rozpálenom oleji v hrnci orestujeme cibuľu do sklovita, pridáme mäso a z oboch strán ho necháme zatiahnuť.
  4. Mäso vyberieme na tanier a ku cibuli pridáme mletú sladkú papriku, ktorú chvíľu opražíme.
  5. Pridáme mrkvu, petržlen, borievky, bobkové listy a chvíľu opečieme.
  6. Zalejeme horúcou vodou, pridáme mäso a necháme dusiť, kým mäsko nezmäkne.
  7. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho znova bokom na tanier, takisto vyberieme aj borievky a bobkové listy a zvyšný obsah hrnca rozmixujeme ponorným mixérom.
  8. Do omáčky pridáme lyžičku kryštálového cukru, smotanu, zamiešame a necháme prevrieť.
  9. Dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.
Zemiaková varená knedľa
  • 900 g zemiakov
  • 240 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 1 ČL soli

Postup:

  1. Zemiaky uvaríme v šupke.
  2. Vychladnuté zemiaky zbavíme šupky a vidličkou roztlačíme na kašu alebo nastrúhame najemno.
  3. Pridáme múku, soľ a vajíčko a vypracujeme nelepivé cesto.
  4. Cesto rozdelíme na 4 časti a z každej vytvarujeme menší valček.
  5. Pripravené knedle vložíme do vriacej osolenej vody a varíme 15-20 minút.

Musím priznať, že pri knedli som sa trochu bála, aby bola dosť uvarená, aj keď to boli pomerne malé knedličky. Nakoniec však dopadli super a v spojení s chuťou sviečkovej sme mali vynikajúcu večeru.

Sviečková na smotane so zemiakovou knedľou
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉

Ak hľadáš ďalšie inšpirácie na obedy či večere, klikni TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.