Nadýchaná brioška

Keď som tento recept videla u pani Mirky van Gils Slavíkovej, vedela som, že mi nepotrvá dlho a budem ju piecť doma aj ja. Jednoduchý recept na briošku, ktorú zvládne úplne každý si rozhodne zamilujete.

Čo na to budeš potrebovať?

  • 250 ml mlieka
  • 10 g sušeného droždia
  • 500 g hladkej múky
  • 60 g cukru
  • 1 vajce
  • 8 g soli
  • 70 g masla
  • žĺtok na potretie briošky

Postup:

  1. Do vlažného mlieka nasypeme droždie.
  2. V mise zmiešame múku, cukor, soľ a premiešame.
  3. Ku mlieku s droždím pridáme vajce, rozšľaháme a pridáme k sypkým ingredienciám a vypracujeme cesto (najlepšie v robotov s hákovým nadstavcom).
  4. Keď je cesto hladké a jednotné, pridáme na kúsky nakrájané zmäknuté maslo (NIE rozpustené!) a necháme robota ešte chvíľu pracovať, kým sa cesto poriadne nepremieša.
  5. Cesto zakryjeme utierkou a necháme vykysnúť dovtedy, kým zdvojnásobí svoj objem.
  6. Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 časti, z ktorých vytvoríme valčeky a upletieme z nich cop.
  7. Briošku vložíme do podlhovastej formy na chlebík a ešte necháme podkysnúť.
  8. Nakysnutú briošku opatrne potrieme vyšľahaným žĺtkom a pečieme najprv na 190°C 15 minút, potom teplotu znížime na 180°C a dopekáme 15-20 minút, podľa veľkosti briošky.
Zdieľaj tento článok:

Leave a Reply