Ďalší z mojich experimentov 🙂 Mali sme doma jahody navyše a to znamená vždy len jedno – koláč!!! Spojila som klasickú piškótu, čokoládový krém a jahody a vznikol z toho tento skvelý čokoládový koláč s jahodovým želé.
Čo na to budeš potrebovať?
Korpus
- 3 vajcia
- 150 g polohrubej múky
- 150 g cukru
- 1 kypriaci prášok
Postup:
- Z bielok a cukru vyšľaháme tuhý, lesklý sneh.
- Postupne do neho pridávame žĺtka spolu s múkou zmiešanou s kypriacim prášom.
- Ak je cesto veľmi husté môžeme priliať trochu teplej vody.
- Cesto nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C približne 30 minút (kontrolujeme drevenou špajlou, ak sa cesto nelepí, je hotové).
Čokoládový krém
- 100 g čokolády na varenie
- 250 g jemného tvarohu
- 300 ml mlieka
- 1 Proteínový puding Dr. Oetker – čokoládový
- 2 PL kryštálového cukru
Postup:
- Puding uvaríme v mlieku spolu s cukrom podľa návodu na obale a necháme vychladnúť (poprípade ponoríme hrniec s pudingom do nádoby so studenou vodou a za stáleho miešania ochladíme).
- Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a tiež trochu necháme vychladnúť.
- Postupne do roztopenej čokolády prišľahávame najprv tvaroh, potom aj vychladnutý puding až kým nevznikne hladký krém.
- Krém dáme do chladničky trochu stuhnúť (ak je veľmi riedky môžeme ho zmiešať so želatínou pripravenou podľa návodu na obale, ja som ho však mala akurát).
Jahodové želé
- 300-400 g jahôd
- 3 PL kryštálového cukru
- 1 Proteínový puding Dr. Oetker – vanilkový
- 300 ml vody
Postup:
- Jahody umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky.
- Do hrnca dáme cukor spolu s jahodami a zalejeme 200 ml vody.
- V 100 ml rozmiešame pudingový prášok a keď sa jahodová zmes zahreje primiešame ku nim pudingový prášok s vodou.
- Za stáleho miešania uvaríme hustý puding, ktorý necháme trochu vychladnúť (nie úplne).
Čokoládový krém s jahodovým želé
- jahodový džem
- šťava z kompótu alebo sirupová voda
Postup:
- Vychladnutý korpus vyberieme z formy, stiahneme z neho papier na pečenie a prerežeme na polovicu.
- Spodný diel korpusu vložíme naspäť do formy, polejeme ho trochu šťavy a natrieme džemom.
- Následne nanesieme čokoládový krém a prikryjeme vrchou časťou korpusu, ktorú sme tiež poliali trochou šťavy a potreli džemom.
- Vrchnú časť poriadne pritlačíme, aby sa krém medzi korpusmi rovnomerne rozmiestnil.
- Koláč môžeme ešte potrieť trochou jahodového džemu, na ktorý nalejeme jahodové želé. Rovnomerne ho rozotrieme.
- Koláč dáme do chladničky na pár hodín, najlepšie na noc, aby krém aj želé poriadne stuhli.
Koláčik je najlepšie krájať nožom namočeným v horúcej vode, aby sa želé dobre krájalo. Celkom fajn koláčik nakoniec vznikol aj keď to bol len experiment 🙂

Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.