Koláče, dezerty Ovocné Recepty S krémom

Čokoládový koláč s jahodovým želé

Ďalší z mojich experimentov 🙂 Mali sme doma jahody navyše a to znamená vždy len jedno – koláč!!! Spojila som klasickú piškótu, čokoládový krém a jahody a vznikol z toho tento skvelý čokoládový koláč s jahodovým želé.

Čo na to budeš potrebovať?

Korpus
  • 3 vajcia
  • 150 g polohrubej múky
  • 150 g cukru
  • 1 kypriaci prášok

Postup:

  1. Z bielok a cukru vyšľaháme tuhý, lesklý sneh.
  2. Postupne do neho pridávame žĺtka spolu s múkou zmiešanou s kypriacim prášom.
  3. Ak je cesto veľmi husté môžeme priliať trochu teplej vody.
  4. Cesto nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C približne 30 minút (kontrolujeme drevenou špajlou, ak sa cesto nelepí, je hotové).
Čokoládový krém
  • 100 g čokolády na varenie
  • 250 g jemného tvarohu
  • 300 ml mlieka
  • 1 Proteínový puding Dr. Oetker – čokoládový
  • 2 PL kryštálového cukru

Postup:

  1. Puding uvaríme v mlieku spolu s cukrom podľa návodu na obale a necháme vychladnúť (poprípade ponoríme hrniec s pudingom do nádoby so studenou vodou a za stáleho miešania ochladíme).
  2. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a tiež trochu necháme vychladnúť.
  3. Postupne do roztopenej čokolády prišľahávame najprv tvaroh, potom aj vychladnutý puding až kým nevznikne hladký krém.
  4. Krém dáme do chladničky trochu stuhnúť (ak je veľmi riedky môžeme ho zmiešať so želatínou pripravenou podľa návodu na obale, ja som ho však mala akurát).
Jahodové želé
  • 300-400 g jahôd
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 1 Proteínový puding Dr. Oetker – vanilkový
  • 300 ml vody

Postup:

  1. Jahody umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky.
  2. Do hrnca dáme cukor spolu s jahodami a zalejeme 200 ml vody.
  3. V 100 ml rozmiešame pudingový prášok a keď sa jahodová zmes zahreje primiešame ku nim pudingový prášok s vodou.
  4. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding, ktorý necháme trochu vychladnúť (nie úplne).
Čokoládový krém s jahodovým želé
  • jahodový džem
  • šťava z kompótu alebo sirupová voda

Postup:

  1. Vychladnutý korpus vyberieme z formy, stiahneme z neho papier na pečenie a prerežeme na polovicu.
  2. Spodný diel korpusu vložíme naspäť do formy, polejeme ho trochu šťavy a natrieme džemom.
  3. Následne nanesieme čokoládový krém a prikryjeme vrchou časťou korpusu, ktorú sme tiež poliali trochou šťavy a potreli džemom.
  4. Vrchnú časť poriadne pritlačíme, aby sa krém medzi korpusmi rovnomerne rozmiestnil.
  5. Koláč môžeme ešte potrieť trochou jahodového džemu, na ktorý nalejeme jahodové želé. Rovnomerne ho rozotrieme.
  6. Koláč dáme do chladničky na pár hodín, najlepšie na noc, aby krém aj želé poriadne stuhli.

Koláčik je najlepšie krájať nožom namočeným v horúcej vode, aby sa želé dobre krájalo. Celkom fajn koláčik nakoniec vznikol aj keď to bol len experiment 🙂

Čokoládový koláč s jahodovým želé
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉

Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *