Jedlo môjho (verím, že aj tvojho) detstva! Vždy som sa na ne veľmi tešila, keď sme ich doma mali na obed. Kombinácia jemnučkých a mäkkých buchtičiek spolu s lahodným vanilkovým pudingom bola pre mňa vždy obľúbená. Musela som si ich pripraviť aj ja doma, postupovala som podľa receptu zo stránky dobruchut.aktuality.sk.
Čo na to budeš potrebovať?
- 500 g hladkej múky
- 300 ml mlieka
- 20 g droždia
- 40 g cukru
- 1 vajce
- štipka soli
- 100 ml oleja
- 2 PL masla
Postup:
- V pohári zmiešame trochu vlažného mlieka spolu s droždím a cukrom, čím vznikne kvások.
- V miske zmiešame múku, vajce, soľ, kvások, mlieko a olej.
- Vypracujeme cesto a necháme kysnúť 40 minút.
- Po vykysnutí cesto prenesieme na pracovnú dosku a rozdelíme ho na 12 častí.
- Každú časť ušúľame na dĺžku veľkého plechu a jednu po druhom prenesieme na vymastený plech. Dáme pozor, aby sa olej dostal všade medzi časti cesta.
- Pomocou obracačky poprekrajujeme všetky šúľance, aby vznikli malé buchtičky.
- Plech dáme do vopred vyhriatej rúry na 170-180°C a pečieme približne 20-25 minút.
- Hotové buchtičky potrieme maslom.
Buchtičky podávame s klasickým vanilkovým pudingom.
Milujem toto jedlo a veľmi som bola prekvapená, aké mäkké buchtičky sa z tohto cesta upiekli. Na povrchu krásne zlatisté, vnútri jemné a chuťovo doladené akurát!
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie inšpirácie na obedy či večere, klikni TU.