Koláče, dezerty Ovocné Recepty S krémom

Krakovský koláč s ovocím a krehkou penou

Veľmi dlho som mala tento recept vyhliadnutý už len kvôli tomu, ako brutálne krakovský koláč vyzerá! Veľmi ma zaujal najmä svojou štruktúrou a miestami som sa trochu obávala, že sa mi nepodarí. Ale opak bol pravdou a po jeho upečení som bola na seba naozaj hrdá. Krásne sa mi podarilo ho naskladať do vrstiev a bola som veľmi príjemne prekvapená, aký je krehký a zároveň plný krému. Recept mám zo stránky tojenapad.dobrenoviny.sk.

Čo na to budeš potrebovať?

Korpus
  • 250 g hladkej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 50 g kryštálového cukru
  • 100 g masla
  • 3 žĺtka

Postup:

  1. Do misy preosejeme múku, pridáme nakrájané maslo na menšie kúsky a ručne premiešame na drobivú zmes.
  2. Pridáme žĺtka, cukor, prášok do pečiva a vypracujeme jednotné cesto. Ak je príliš drobivé môžeme pridať 1 PL vody.
  3. Cesto vyvaľkáme, natočíme na valček a rozprestrieme na plech (20×30 alebo 25×30) vystlaný papierom na pečenie. Ak sa cesto bude veľmi trhať môžeme ho aj postrúhať na strúhadle, uhladíme na jednotné a rovnomerné cesto.
Vanilkový krém
  • 1 PL hladkej múky
  • 1 PL zemiakového škrobu
  • 250 ml mlieka
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 g masla

Postup:

  1. V hrnci zmiešame 150 ml mlieka s cukrom a zahrejeme ho.
  2. V zvyšnom mlieku rozmiešame múku, škrob, žĺtok a vanilkový cukor a prilejeme ku mlieku v hrnci.
  3. Za stáleho miešania uvaríme hustý krém, ktorý necháme vychladnúť.
  4. V miske si vyšľaháme maslo a po lyžiciach k nemu prišľahávame vychladnutý krém.
Pena
  • 4 bielka
  • 125 g práškového cukru
  • 1/2 PL zemiakového škrobu

Postup:

  1. Bielka vyšľaháme s cukrom a postupne pridávame škrob.
  2. Celú zmes vyšľaháme to veľmi tuhého snehu.
Krakovský koláč
  • 225 g mrazeného lesného ovocia (maliny, černice, čučoriedky, …)

Postup:

  1. Mrazené ovocie posypeme po celom povrchu cesta.
  2. Vyšľahaný tuhý sneh navrstvíme na ovocie a rovnomerne rozprestrieme.
  3. Koláč dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180°C približne na 40 minút. Ak sneh začne príliš tmavnúť, je dobré prikryť koláč fóliou (ja som použila alobal).
  4. Vychladnutý koláč vyberieme z formy a rozkrojíme na 2 alebo 3 časti.
  5. Jednu časť koláča položíme na servírovací podnos, potrieme krémom a prikryjeme ďalšou časťou cesta. Ak sme cesto rozdelili na 3 časti znova cesto natrieme krémom a zakryjeme treťou časťou cesta.

Koláč je hotový! Vynikajúci, plný krému s krehkou penou na spodku, v strede aj na povrchu koláča. Za mňa jednoznačný favorit 🙂 Koláčik býva pripravovaný pôvodne len v 2 vrstvách, ja som však chcela docieliť viac krému v jednom kúsku a preto som ho rozdelila až na 3 vrstvy.

Krakovský koláč s ovocím a krehkou penou
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉

Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.