Práve v tomto období levandule nádherne kvitnú. My sami ju tiež máme nasadenú a tento rok sa jej urodilo naozaj hojne. Od minulého roka sa poriadne rozrástla a rozhodli sme sa, že nastal čas jej kvety využiť a pripraviť z nich niečo chutné. Prvý nápad bol levanduľový sirup, hneď sme si na internete našli recept podľa popradske.sk a pustili sme sa do toho. Výsledok uvidíš nižšie v článku 🙂
Čo na to budeš potrebovať?
- 50 vetvičiek levandule
- 2 l prevarenej vody
- 1 kg trstinového cukru
- 1 ČL kyseliny askorbovej/citrónovej
- 3 limetky/2 citróny
- pár jahôd/čučoriedok
- pár lístkov mäty
Postup:
- Vetvičky levandule (nastrihané najlepšie po daždi) zalejeme prevarenou vodou.
- Pridáme kolieska limetiek alebo citróna, mätu a roztlačené jahody alebo čučoriedky, vďaka ktorým bude sirup krásne sfarbený.

- Necháme lúhovať 12 hodín na chladnejšom mieste.
- Sirup precedíme cez gázu alebo sitko a pridáme doň cukor spolu s kyselinou askorbovou/citrónovou.
- Sirup privedieme na teplotu 80°C, potom stíšime plameň a varíme 3 minúty.
- Hotový sirup hneď plníme do sterilných fliaš.
Sirup môžeme zavariť pre dlhšiu trvanlivosť (keby sme tak neurobili a neskladovali ho v chlade, mohol by sa rýchlejšie pokaziť). Fľaše so sirupom uchovávame na chladnom mieste.

Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie inšpirácie na nápoje, klikni TU.