Dlho sme tu nemali recept na roládu. Táto bude trochu špeciálna – je fit, zdravá a navyše jej základnou ingredienciou je cvikla. Koláče zo zeleniny nie sú vo svete žiadnou novinkou, aj keď veľa ľudí má voči nim predsudky. Netreba sa toho báť, mali by sme skúšať pripravovať v kuchyni nové veci a objavovať rôzne chute. Cviklová roláda je príkladom toho, že aj s použitím zeleniny sa dá pripraviť chutný sladký dezert. Recept som vyskúšala z mojej obľúbenej stránky na fit recepty – Fitshaker.sk.
Čo na to budeš potrebovať?
Korpus
- 220 g uvarenej cvikle
- 4 vajcia
- 4 PL trstinového cukru
- 4 PL polohrubej špaldovej múky
- 1/2 balíčka prášku do pečiva (z vínneho kameňa)
Krém
- 100 g zmúknutého masla
- 250 g mascarpone
- 500 g jemného tvarohu
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 PL medu
- 120 g čučoriedok + na ozdobu
- čokoláda na varenie na ozdobu
Postup:
- Cviklu nakrájame na menšie kúsky a následne v mixéri rozmixujeme.
- Pridáme cukor a spolu so žĺtkami vyšľaháme do peny.
- Prelejeme do misy, pridáme múku a prášok do pečiva a všetko spolu dobre premiešame.
- Z bielkov vyšľaháme hustý sneh a jemne ho zapracujeme do cesta.
- Pripravené cesto vylejeme na vopred vystlaný plech papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C približne 20 minút.
- Upečené cesto vyberieme z rúry a ešte teplé položíme na vlhkú utierku, stočíme do rolády a necháme 10 minút postáť.
- Po 10 minútach roládu opatrne rozvinieme a jemne odstránime papier na pečenie (cesto je krehké, preto treba papier odstraňovať pomaly a postupne). Cesto znova zavinieme naspäť do rolády a necháme vychladnúť.
- Zmäknuté maslo vyšľaháme s mascarpone, pridáme vanilkový cukor, med a tvaroh a všetko spolu premiešame.
- Vychladnutú roládu rozvinieme a natrieme krémom do 2/3, na ktorý poukladáme čučoriedky a pomaly začneme stáčať do rolády.
- Hotovú roládu môžeme zabaliť do alobalu alebo potravinárskej fólie a necháme ju v chladničke stuhnúť aspoň 3 hodiny.
- Vychladenú roládu ešte môžeme poliať roztopenou čokoládou a ozdobiť čučoriedkami a mätou.
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.