Bez krému Koláče, dezerty Ovocné Recepty

Jablčník

Tento koláč milujem už od malička a vždy som sa tešila, keď ho mamina upiekla. Je to moja úplná srdcovka a neverím, že som sa odhodlala si ho upiecť až teraz. Jablčník nie je zložitá záležitosť, pokiaľ nerátam spracovávanie cesta, to dá niekedy trochu zabrať. Výsledok však stojí za to. Tento recept mám od svojej milovanej maminy.

Čo na to budeš potrebovať?

  • 450 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru + na posypanie
  • 250 g masla
  • 1 vajce
  • 1 kypriaci prášok
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1,5 kg jabĺk
  • 1-2 balenia škoricového cukru/1-2 PL mletej škorice
  • šťava z 1 citrónu

Postup:

  1. V mise zmiešame múku, kypriaci prášok, práškový a vanilkový cukor.
  2. Pridáme celé vajce a na kocky nakrájané zmäknuté maslo (najlepšie je ho nechať pred prípravou cesta vybraté z chladničky, aby bolo mäkké a dobre sa s ním pracovalo).
  3. Celú zmes poriadne miešame, najlepšie ručne, až kým sa nám maslo nezačne spájať so suchými ingredienciami.
  4. Zmes prenesieme na pracovnú dosku a miesime ho rukami až kým nedosiahneme jemné komplexné cesto.
  5. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a odložíme ho na 30 minút do chladničky.
  6. Jablká ošúpeme, opláchneme pod tečúcou vodou a nastrúhame na hrubom strúhadle.
  7. Pridáme škoricový cukor spolu s citrónovou šťavou a poriadne premiešame.
  8. Oddýchnuté cesto vyberieme z chladničky, trochu premiesime a rozdelíme na 2 rovnaké časti.
  9. Prvú časť vyvaľkáme na pomúčenej doske, opatrne ju “natočíme” na valček (pozor, cesto sa môže trochu trhať, preto je dobré veľmi prilepené časti ku pracovnej doske oddeliť nožom) a prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech.
  10. Popicháme vidličkou, navrstvíme jablká a prikryjeme druhou rozvaľkanou časťou cesta, ktorú takisto popicháme vidličkou.
  11. Koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C kým jemne nezhnedne.
  12. Hotový jablčník necháme vychladnúť a na záver ho posypeme práškovým cukrom.

Je to proste srdcovka! Nepoznám jediného človeka, ktorý by nemal rád jablčník.

Jablčník
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉

Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *