Obedy a večere Prílohy Recepty

Domáca parená knedľa

Keby som vedela, že je také ľahké pripraviť parenú knedľu doma, už dávno by som nekupovala tie z obchodu. Ani neviete aká som bola šťastná, keď sa mi podarila. Piekla som totiž kačku a spolu s kapustou sa mi ku nej najviac hodí klasická parená knedľa. Nemyslela som si, že to dopadne tak super. Knedľa bola krásne nadýchaný a vôbec nebola taká sypká ako zvyknú byť niektoré kupné. Recept som si našla u Coolinarov, keďže som s ich receptami nesmierne spokojná. Použila som polovičnú dávku z tej, ktorú vám tu napíšem

Čo na to budeš potrebovať?

  • 500 g polohrubej múky
  • 2 a 1/2 ČL soli
  • 7 g sušeného droždia alebo 1/2 kocky čerstvého
  • 1 ČL cukru
  • 250 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 20 g masla + na potretie

Postup:

  1. V hrnčeku zohrejeme 100 ml mlieka (malo by byť teplé, nie vriace), pridáme lyžičku cukru a droždie, premiešame a necháme podkysnúť.
  2. V mise zmiešame múku so soľou a necháme tak, kým droždie podkysne. Je dobré múku nechať takisto na teplom mieste.
  3. V múke urobíme jamku, do ktorej vlejeme kvások a premiešame.
  4. V samostatnej miske vymiešame vajce s mliekom a prilejeme do misy s múkou.
  5. Nakoniec pridáme rozpustené maslo a cesto začneme miešať (na začiatku môžeme príborovým nožíkom, neskôr rukami prípadne vareškou).
  6. Cesto preložíme na pracovnú dosku a miesime, kým nevznikne jemne lepkavé cesto (múku pridávame len minimálne, ak sa cesto veľmi prilepuje o dosku).
  7. Misu vysypeme múkou, preložíme do nej cesto, prikryjeme potravinárskou fóliou a utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste cca 45 minút.
  8. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti (z uvedeného množstva výjdu dve veľké knedle alebo 4 menšie), vytvarujeme valčeky a necháme ešte pod utierkou 15 minút podkysnúť.
  9. Medzitým si do širokého hrnca nalejeme vodu a necháme zovrieť.
  10. Hrniec prikryjeme kúskom čistého plátna a po vonkajšej strane upevníme gumičkou alebo šnúrkou (ja som použila klasické sitko na cestoviny, ktoré so vystlala čistou kuchynskou utierkou).
  11. Podkysnuté knedle preložíme na plátno, prikryjeme pokrievkou a necháme pariť 20 minút.
  12. Hotové knedle preložíme na dosku, popicháme špilkou a potrieme maslom.

Výborné, čo vám poviem 🙂 Najlepšia parená knedľa na svete. Nie nadarmo sa hovorí, že domáce je najlepšie.

Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉

Ak hľadáš ďalšie inšpirácie na prílohy, klikni TU.

Stiahni si recept do počítača, môžeš si ho vytlačiť a pripnúť na chladničku alebo založiť do svojho receptára:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.