Obedy a večere Recepty Slané obedy/večere

Cuketové lasagne

Na Instagrame som sa vás pred pár týždňami pýtala aké recepty by ste radi videli na blogu. Jednou z odpovedí boli práve lasagne a tak som neváhala a hneď som sa pustila do ich prípravy. Nie sú však úplne klasické, ale cuketové lasagne. Recept som si poskladala podľa seba a to z bešamelovej omáčky, omáčky na spôsob bolognese a namiesto klasických lasagní som použila plátky cukety.

Čo na to budeš potrebovať?

  • 3 stredné cukety
  • 2 PL masla
  • 1-2 PL hladkej múky
  • 200-250 ml mlieka
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 500 g mletého mäsa
  • 4 borievky
  • 2 bobkové listy
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 190 g paradajkového pretlaku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 balenie mozzarelly
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup:

  1. Cukety umyjeme a pomocou škrabky ich nakrájame na dlhé plátky.
  2. V hrnci roztopíme maslo, pridáme múku a keď sa spoja a zmes zhustne postupne prilievame mlieko, kým nevznikne hladká omáčka.
  3. Omáčku osolíme, okoreníme a odložíme bokom.
  4. Na panvici na roztohriatom oleji orestujeme cibuľku do sklovita.
  5. Pridáme na kocky nakrájanú alebo nastrúhanú mrkvu a mleté mäso a restujeme, kým sa mäso nezatiahne.
  6. K mäsu pridáme paradajkový pretlak a podlejeme časťou vývaru.
  7. Pridáme borievky a bobkový list a necháme variť, postupne podlievame vývarom kým ho celý neminieme.
  8. Keď je omáčka zredukovaná, vyberieme borievky a bobkový list, osolíme, okoreníme a pridáme pretlačený cesnak.
  9. Do zapekacej misy navrstvíme časť plátkov cukety, ktoré potrieme najprv bešamelovou omáčkou a potom druhou omáčkou s mäsom a zakryjeme ďalšou vrstvou cukety. Takto postupujeme kým neminieme obe omáčky a cuketu.
  10. Na povrch ešte naukladáme kúsky mozzarelly a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C cca 30 minút (kým sa mozzarella nezapečie).
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉

Ak hľadáš ďalšie inšpirácie na obedy či večere, klikni TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.