Obedy a večere Prílohy Recepty Slané obedy/večere

Zemiakové placky

Pár druhov chutných placiek už na blogu máme a to zeleninové, cviklové a zemiakovo-cuketové. Dnes si posvietime na klasické zemiakové placky. Ja ich robievam celkom často a milujeme ho so skvelým kuracím soté so zeleninou v horčicovo-kečupovej omáčke. Na recept som šla po pamäti, keďže ich mamina pripravovala doma často a postup nie je zložitý.

Čo na to budeš potrebovať?

  • 10 stredných zemiakov
  • 1 vajce
  • 5-6 strúčikov cesnaku
  • hladká múka (podľa hustoty cesta)
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • majoránka
  • drvená/celá rasca

Postup:

  1. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájané na malé kúsky ich spolu so strúčikmi cesnaku rozmixujeme v mixéri.
  2. Pridáme vajce a premiešame.
  3. Osolíme, pridáme trochu mletého čierneho korenia, majoránky, ktorú medzi dlaňami jemne podrvíme a rascu (všetky koreniny podľa chuti, ja dávam tak lyžičku-dve).
  4. Na záver pridáme múku tak, aby cesto bolo hustejšej konzistencie.
  5. Na panvici s rozpáleným olejom nanesieme kôpky cesta a rozotrieme na tenké placky.
  6. Placky opekáme z oboch strán do chrumkava. Po upečení ich prenesieme na tanier s papierovou utierkou, aby odkvapkali od prebytočného oleja.

Vynikajúce jedlo! Pri väčšom množstve cesta si postojíš trochu dlhšie pri sporáku, ale za tú chuť to stojí 🙂 Ja osobne ingrediencie na placky nevážim ani nedávam v konkrétnych číslach (ale do receptu som ti to pre istotu napísala aspoň od oka), väčšinou improvizujem podľa hustoty cesta alebo podľa toho, koľko cesta potrebujem. Všetky koreniny dávam od oka, zvyknem vždy prvú upečenú placku ochutnať a podľa toho dochucujem cesto.

Zemiakové placky
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉

Ak hľadáš ďalšie inšpirácie na:

  • obedy či večere, klikni TU,
  • prílohy, klikni TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.