Obedy a večere Prílohy Recepty Slané obedy/večere

Pečený plnený zemiak s mrkvovými hranolkami a tzatziky

Znova jeden z tých receptov, kedy som si zabudla poznačiť zdroj, odkiaľ ho mám. Avšak plnený zemiak je celkom známy, je len na tebe akú náplň zvolíš. Zvyčajne to býva zemiakovo-bryndzová alebo mäsová náplň. Tu ti ukážem aj tretiu variantu.

Čo na to budeš potrebovať?
  • 8 zemiakov
  • 2 menšie cvikly
  • 1/2 cibule
  • 200 g balkánskeho/kozieho syra
  • 1 PL masla
  • 1 ČL drvenej rasce
  • 1 ČL majoránky
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • pažítka

Postup:

  1. Zemiaky uvaríme v šupke.
  2. Uvarenú cviklu nakrájame na drobné kocky a opečieme na panvici s nakrájanou cibuľkou na drobno a maslom.
  3. Syr takisto nakrájame na drobné kocky.
  4. Uvarené a vychladnuté zemiaky rozrežeme na polovice a vnútro každej vydlabeme.
  5. V miske zmiešame vnútro zemiakov spolu s orestovanou cviklou a syrom.
  6. Osolíme, okoreníme, pridáme rascu, majoránku a premiešame.
  7. Vydlabané zemiaky naplníme zmesou a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Môžeme ich pokvapkať olivovým olejom.
  8. Pečieme ich vo vopred vyhriatej rúre na 180°C približne 15-20 minút.
  9. Hotové zemiaky posypeme nasekanou pažítkou.
Mrkvové hranolky
  • 3-4 mrkvy
  • olivový olej
  • soľ
  • kurkuma
  • mletá červená paprika – sladká

Postup:

  1. Mrkvu ošúpeme a nakrájame na hranolčeky.
  2. V mise zmiešame olivový olej, soľ, trochu kurumy a mletej červenej papriky.
  3. Pridáme nakrájané hranolčeky a poriadne premiešame.
  4. Mrkvu dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200°C kým nezmäknú a trochu sa neopečú.

Ku pečeným zemiakom sa výborne hodí napríklad tzatziky, ale pokojne môžeš použiť aj iný dressing či dip.

Pečený plnený zemiak s mrkvovými hranolkami a tzatziky
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉

Ak hľadáš ďalšie inšpirácie na obedy či večere, klikni TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.