V lete je malín všade dostatok a pokiaľ čítaš tento článok inokedy ako v lete, v supermarketoch ich tiež zoženieš za niekedy výhodnú cenu. Vtedy je ten správny čas na tento chutný koláčik, cheesecake nenáročný na prípravu. Pokiaľ máš radšej pečené cheesecake-y, môžeš vyskúšať pečený cheesecake s lesným ovocím alebo malinový cheesecake z rúry. Recept na tento nepečený mám zo stránky fresh.iprima.cz, na ktorú som narazila nedávno, ale za to tam je naozaj hŕba skvelých receptov.
Čo na to budeš potrebovať?
- 250 g karamelových maslových sušienok
- 100 g masla
- 7 plátkov želatíny o váhe 2 g
- 200 ml vody
- 180 g cukru (kryštálového alebo hnedého)
- 250 g jemného tvarohu
- 250 g ricotty
- šťava z 1 citróna
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1 šálka malín (najlepšie čerstvých, ale môžu byť aj mrazené)
Postup:
- Sušienky podrtíme a zmiešame s rozpusteným maslom.
- Zmes dáme na dno tortovej formy, rovnomerne ju rozotrieme a dáme stuhnúť do chladničky.
- Želatínové plátky ponoríme do studenej vody a necháme napučať približne 10 minút.
- V hrnci zohrejeme vodu so 150 g cukru, stiahneme z plameňa a vmiešame 5 plátkov želatíny, aby sa rozpustila (POZOR! nesmie vrieť, inak nestuhne).
- Vo veľkej mise zmiešame tvaroh, ricottu, šťavu z citróna, cukrový rozvar a vyšľahanú smotanu na šľahanie.
- Krém vylejeme do formy na sušienkový základ a dáme do chladničky.
- V hrnci zohrejeme 100 ml vody s 30 g cukru a malinami. Necháme prejsť varom, pričom sa maliny rozvaria a vznike tak omáčka. Ak je príliš riedka, môžeme zahustiť 1 P kukuričného škrobu.
- Malinovú omášku prepasírujeme cez sitko a zmiešame s 2 plátkami želatíny.
- Omáčku nalejeme na koláč a necháme ho v chladničke tuhnúť aspoň 1 hodín
Cheesecake ako vyšitý na dlhé letné dni a maškrtenie. Spojenie jemnej riccoty s tvarohom a kyslastých malín na vrchu je ozajstná lahoda.
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.