Obedy a večere Recepty Slané obedy/večere

Bryndzové halušky

Kto by nemal rád tradičné slovenské jedlá? Milovníci slovenskej klasiky si tu určite prídu na svoje, dnešný recept bude totiž na klasické bryndzové halušky zo zemiakového cesta s opraženou slaninkou a jarnou cibuľkou.

Tí lenivší, priznám sa, že k nim tiež niekedy patrím, volia cesto len z múky, vajíčka a vody. Ale správne halušky sú jednoducho zo zemiakového cesta s pridanými kúskami zemiakov medzi halušky. Recept mám od svojej maminy.

Čo na to budeš potrebovať?

  • 8 zemiakov
  • 6 PL polohrubej múky
  • 200 g slaniny
  • 2 jarné cibuľky
  • trochu masla
  • 1 bryndza
  • 4 trojuholníčky taveného syra

Postup:

  1. Zemiaky ošúpeme a umyjeme. 3 z nich nakrájame na drobné kocky a dáme variť do hrnca a zvyšných 5 postrúhame na najjemnejšom strúhadle.
  2. Pridáme ku nim múku a zamiešame, čím vznikne cesto. Pokiaľ sa bojíte, že sa halušky rozvaria alebo cesto nebude držať pokope pridajte do cesta jedno vajíčko.
  3. Do vriacej vody cez „haluškovač“ pretlačíme cesto a halušky varíme kým nevyplávajú na povrch.
  4. Medzitým si v menšom hrnci opražíme slaninku do chrumkava a na záver k nej pridáme trochu masla pre lahodnejšiu chuť.
  5. Do veľkej misy dáme bryndzu a tavený syr, pridáme uvarené halušky spolu s kúskami zemiakov a zamiešame.
  6. Pridáme opraženú slaninku spolu s roztopeným maslom a pre krémovejšiu konzistenciu pridáme trochu vody, v ktorej sa varili halušky.
  7. Na záver ozdobíme nakrájanou jarnou cibuľkou a podávame.

Nikdy ma neomrzia a vždy ich budem milovať zo všetkých slovenských jedál najviac.

Bryndzové halušky
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉

Ak hľadáš ďalšie inšpirácie na obedy či večere, klikni TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.