Bez krému Bez ovocia Koláče, dezerty Recepty

Vínna bábovka s Vínom Matyšák

Už tretí mesiac pre vás tvoríme sladké aj slané dobroty v našej Cook & Bake Challenge. Tento mesiac bolo našou úlohou pripraviť jedlo s použitím vína od Matyšáka a aj napriek tomu, že sa víno používa väčšinou v slaných jedlách, pripravila som sladkú dobrotu a dopadla nad moje očakávania. Vínna bábovka bola pre mňa úplnou novinkou a pri hľadaní inšpirácie na internete som na ňu narazila úplnou náhodou. Pôvodne som mala v pláne pripraviť niečo na štýl sušienok, ale bábovka ihneď zmenila môj názor a hneď bolo jasné, že vyskúšam pripraviť práve ju.

Čo na to budeš potrebovať?

Na bábovku:
  • 4 vajcia
  • 260 g hladkej špaldovej múky
  • 160 g práškového cukru
  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku
  • 50 g pudingového prášku
  • 50 g trstinového cukru
  • 2 ČL mletej škorice
  • 150 ml oleja
  • 150 ml vody
  • 120 ml bieleho vína – Muškát Moravský od Matyšáka
Na rozvar:
  • 50 g práškového cukru
  • 55 g masla
  • 60 ml bieleho vína od Matyšáka
Ostatné:
  • čokoláda
  • lyofilizované maliny

Postup:

  1. V mise vyšľaháme celé vajcia do peny.
  2. Keď zdvojnásobia svoj objem pridáme víno, olej a vodu a premiešame.
  3. V druhej mise zmiešame suché ingrediencie – múku, pudingový prášok, práškový aj trstinový cukor a škoricu.
  4. Za stáleho miešania pridávame suché ingrediencie k tekutým a vymiešame hladké cesto, ktoré je trochu riedšie.
  5. Formu na bábovku vymažeme maslom, vysypeme múkou a nalejeme do nej pripravené cesto.
  6. Bábovku pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C približne 1 hodinu (vyskúšame test špáradlom, ak na ňom nezostane cesto, bábovka je hotová).
  7. Hotovú bábovku vyberieme z rúry a necháme vo forme.
  8. V hrnci zmiešame cukor, maslo a víno.
  9. Za stáleho miešania povaríme na strednom ohni, kým sa cukor a maslo nerozpustia, asi 3 až 5 minút.
  10. Polovicou rozvaru polejeme ešte teplú bábovku vo forme a necháme vychladnúť.
  11. Vychladnutú bábovku po povrchu polejeme druhou polovicou rozvaru a necháme vsiaknuť aspoň 15 minút.
  12. Na záver bábovku ozdobíme roztopenou čokoládou a lyofilizovanými malinami.

Bábovka je krásne lesklá a vnútri šťavnatá. Chuť malín a čokolády sa ku bábovke perfektne hodí a dotvára celkový skvelý dojem.

Páči sa ti tento recept? Ak áno, od 21.11.2020 do 27.11.2020 máš šancu zaň zahlasovať na Instagramových profiloch všetkých zapojených do Cook & Bake Challenge.

Ak chceš vedieť viac o Cook & Bake Challenge, klikni TU.
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *