Opäť recept na klasickú dobrotu ako od babičky! Pečené buchty sú veru naša srdcovka a keďže ich mávame možno len raz do roka na návšteve rozhodla som sa pripraviť ich raz aj doma. Na internete nájdeš množstvo receptov, podľa ktorých môžeš buchty upiecť. Ja som si našla recept na mäkké a jemné pečené buchty z kysnutého cesta podľa Láska v hrncoch.
Čo na to budeš potrebovať?
- 750 g hladkej múky
- 1 a 1/2 balíčka sušeného droždia
- 4 PL kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 375 ml vlažného mlieka
- 150 g rozpusteného masla + na vymastenie plechu a potretie upečených buchiet
- 50-70 ml oleja
- džem podľa chuti (slivkový, marhuľový, jahodový, …)
- 1 vajce na potretie
Postup:
- Múku preosejeme a zmiešame s droždím a cukrom.
- Pomaly prilievame rozpustené maslo, olej a nakoniec mlieko.
- Vypracujeme hladké, kompaktné, nelepivé cesto, prikryjeme ho čistou utierkou (prípadne ho dáme do misy na kysnutie cesta) a necháme vykysnúť 1,5 hodiny.
- Po vykysnutí cesto premiesime na pracovnej doske (dosku však NEPOMÚČIME, cesto by bolo tuhšie a to nepotrebujeme).
- Vymiesené cesto zabalíme do gule tak, že kraje ponaťahujeme a schováme na dno gule. Z každej strany by malo byť cesto hladké.
- Cesto vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a valčekom vytvarujeme do tvaru obdĺžnika.
- Celý obdĺžnik nakrájame na približne rovnaké štvorce (cca 6×6 cm) a do stredu každého z nich dáme za lyžičku džemu a zabalíme.
- Buchtičky ukladáme na vymastený plech a necháme ešte 15 minút podkysnúť.
- Na záver ich ešte potrieme vyšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 190°C približne 25-30 minút. Mne sa osvedčilo nechať ich v rúre o čosi dlhšie pri nižšej teplote, aby sa poriadne prepiekli z každej strany. Každá rúra je iná, preto je dobré si to odsledovať.
- Po vytiahnutí buchty potrieme trochou rozpusteného masla a vychladnuté ich posypeme práškovým cukrom.
Také jemné a krehké a mäkké cesto som už dávno nejedla! Ozaj sú vynikajúce a veľmi chutné, rozplývajú sa na jazyku.
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.