Strapatý jablčník

Čaká vás hromada jabĺk a vy neviete čo s nimi? Vyskúšajte túto vynikajúcu a šťavnatú "jablkovú bábovku" na plechu!
Prejsť na recept Vytlačiť recept
0 Pridať k obľúbeným
pinit Prezrieť galériu 1 photo

Ideálny koláčik na jeseň – strapatý jablčník s poriadnou dávkou jabĺk a úžasnou kakaovou polevou vďaka čomu je koláč šťavnatý a lahodný. Nehovoriac o tom, že je nadýchaný a jemný ako krehká bábovka, preto som si dovolila dať mu pracovný názov „jablková bábovka na plechu“. Ak máte doma veľa jabĺk a neviete čo s nimi, toto je ten správny tip na to, ako ich zúžitkovať – pochutná si celá rodina 🙂

pinit
0 Pridať k obľúbeným

Strapatý jablčník

Náročnosť: Začiatočnícke Čas prípravy 25 min Čas varenia 45 min Celkový čas 1 hod 10 min Porcie: 16

Ingrediencie

Koláč

Poleva

Postup

Koláč

  1. Bielka so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh.

  2. V druhej miske vyšľaháme žĺtka s práškovým aj vanilkovým cukrom do peny. 

  3. K žĺtkam s cukrom pridáme olej a mlieko a znova premiešame.

  4. K žĺtkovej zmesi pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a vymiešame hladké cesto.

    Pre výraznejšiu a zaujímavejšiu chuť môžeme do cesta pridať napr. pár kvapiek vanilkovej esencie, prípadne kôru/šťavu z limetky alebo citróna.
  5. Na záver opatrne ručne primiešame vyšľahaný sneh z bielok.

  6. Na vymastený a múkou vysypaný plech nalejeme polovicu cesta. Do druhej polovice primiešame kakao a takto vymiešané cesto nalejeme na prvú vrstvu do plechu.

  7. Z ošúpaných a nastrúhaných jabĺk vyžmýkame prebytočnú šťavu a navrstvíme ich na pripravené cesto v plechu.

  8. Takto pripravený koláč vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180°C a pečieme 45 minút.

Poleva

  1. Do menšieho hrnca nalejeme mlieko, ktoré zmiešame spolu s cukrom a kakaom.

  2. Za stáleho miešania privedieme do varu, odstavíme z ohňa a primiešame na kúsky nakrájané maslo.

    Ak je poleva príliš riedka, zahustíme ju pudingovým práškom kým nedosiahneme požadovanú hustotu.
  3. Kým je poleva ešte teplá, nalejeme ju na upečený koláč a necháme vychladnúť.

Kľúčové slová: koláč, jablko, kakao

Zdieľaj tento recept!

Označ @foodbytinka spolu s hashtagom #varimstinkou a ukáž, ako sa Ti podaril tento recept.
Pridaj recept na svoj Pinterest a zdieľaj ho so svojimi priateľmi! pinit
Zaradené do

Tinka

Vyštudovaná ekonómka a sledovateľka trendov v marketingu, ktorá našla záľubu najmä v pečení narodeninových tort, sladkých dezertov a ovocných zákuskov. Miluje slaný karamel, punčové rezy a citrónovú zmrzlinu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.