Karamelové pokušenie

Slaný karamel ako čerešnička na torte! Určite ním nešetrite a pustite sa do prípravy tohto na jazyku sa rozplývajúceho koláča!
Prejsť na recept Vytlačiť recept
0 Pridať k obľúbeným
karamelový zákusok pinit Prezrieť galériu 1 fotografia

Alebo aj karamelové nebo? Pre milovníkov slaného karamelu je tento koláčik ako stvorený a keďže obsahuje jemný korpus doplnený o krémovú vrstvu, kde nesmie chýbať samozrejme poriadna dávka džemu – na svoje si príde každý, kto ľúbi takýto typ koláčov.

Karamel na povrchu koláča je zlatým klincom tejto dobroty a určite by ste ním nemali šetriť, je famózny! Trpezlivosť pri jeho príprave za to rozhodne stojí všetkými desiatimi.

karamelový zákusok pinit
0 Pridať k obľúbeným

Karamelové pokušenie

Náročnosť: Mierne pokročilé Čas prípravy 10 min Čas varenia 45 min Čas odpočívania 2 hodina Celkový čas 2 hod 55 min
Porcie: 25

Ingrediencie

Korpus

Karamel

Krém

Ostatné

Postup

  1. Bielka vyšľaháme so štipkou soli do peny. Pridáme cukor a vyšľaháme tuhý sneh.

  2. Pridáme žĺtka a ručne zamiešame.

  3. Pridáme preosiatu múku spolu s kypriacim práškom a stierkou ju vmiešame do cesta, kým nevznikne jednotné hladké cesto.

  4. Cesto nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme na 160°C približne 40-45 minút.

  5. V malom hrnci upálime kryštálový cukor na červený karamel, pridáme kúsky masla a za stáleho miešania na miernom plameni necháme karamel s maslom spojiť.

  6. Do karamelu postupne prilievame smotanu na šľahanie, ktorá je izbovej teploty a miešame, kým sa smotana s karamelom nespoja. 

  7. Hotový karamel prelejeme do sklenenej nádoby a necháme trochu vychladnúť na izbovú teplotu.

  8. V miske vymiešame mascarpone s tvarohom a do krému pridáme polovicu karamelu, ktorý sme si pripravili.

    Ak je krém málo sladký, môžeme pridať jeden balíček vanilkového cukru príp. klasický práškový cukor na dosladenie.
  9. Korpus prerežeme na dve časti, na spodnú časť natrieme višňový džem, na ktorý nanesieme 3/4 karamelového krému a zakryjeme druhou časťou korpusu.

  10. Povrch koláča potrieme zvyšnou časťou krému a polejeme druhou polovicou karamelu.

  11. Koláč necháme pred podávaním stuhnúť aspoň 2 hodiny v chladničke.

Kľúčové slová: karamel, koláč, pečenie

Zdieľaj tento recept!

Označ @foodbytinka spolu s hashtagom #varimstinkou a ukáž, ako sa Ti podaril tento recept.
Pridaj recept na svoj Pinterest a zdieľaj ho so svojimi priateľmi! pinit

Tinka

Vyštudovaná ekonómka a sledovateľka trendov v marketingu, ktorá našla záľubu najmä v pečení narodeninových tort, sladkých dezertov a ovocných zákuskov. Miluje slaný karamel, punčové rezy a citrónovú zmrzlinu.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *