Určite si aj ty pamätáš klasické obrovské veterníky so sladkou karamelovou polevou na vrchu a množstvom krému medzi vrstvami cesta z cukrárne. Ale čo domáce karamelové veterníky? Recept je z knihy “Zákusky, torty, koláče” – trochu retro kniha, ale nájdeš tam mnoho skvelých pokladov.
Videorecept podľa Adriany Polákovej nájdeš TU.
Čo na to budeš potrebovať?
Odpalované cesto na veterníky
- 250 ml vody
- 80 g palmarínu/oleja
- 160g hrubej múky
- 4 vajcia
- štipka soli
Postup:
- Vodu, palmarín a soľ v hrnci privedieme do varu.
- Prisypeme pomaly múku a za stáleho miešania na miernom ohni varíme, kým sa cesto nelepí na dno a steny hrnca.
- Za stáleho miešania necháme ochladnúť a postupne po jednom pridávame celé vajcia.
- Všetko dobre vymiešame na hladké cesto, ktoré si prenesieme do cukrárskeho vrecka so širšou ozdobnou špičkou.
- Na plech vystlaný papierom na pečenie jeden po druhom tvoríme veterníky.
- Pečieme ich vo vopred vyhriatej rúre na 180°C kým nezískajú zlatistú farbu na povrchu.
- Upečené veterníky prenesieme z plechu na dosku a necháme vychladnúť.
Karamelový krém a šlahačka
- 100 g kryštálového cukru
- 350 ml smotany na varenie/mlieka
- 40 g pudingového prášku
- 200 g masla
- 1/2 balíčka vanilkového cukru
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 stužovač do šľahačky
Postup:
- Kryštálový cukor upálime v hrnci na karamel.
- Zalejeme 200 ml smotany/mlieka a za stáleho miešania rozvaríme.
- V zvyšnej časti smotany/mlieka rozmiešame pudingový prášok, ktorý primiešame ku karamelu a uvaríme tak karamelový puding. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
- V miske zmiešame maslo s práškovým a vanilkovým cukrom a po častiach pridávame vychladnutý puding. Všetko spolu poriadne vyšľaháme.
- V druhej mise vyšľaháme smotanu na šľahanie spolu so stužovačom do tuha.
Karamelová poleva
- 220 g práškového cukru
- 50 g kryštálového cukru
- mlieko (podľa hustoty)
Postup:
- Kryštálový cukor upálime na “červený” karamel.
- Zalejeme mliekom a za stáleho miešania dobre rozvaríme.
- Do misky nasypeme práškový cukor a po častiach doň pridávame horúci karamel. Vymiešame na hladkú a hustú polevu.
Karamelové veterníky
- Veterníky prekrojíme na polovicu.
- Na spodnú časť nanesieme .karamelovú plnku, potom šľahačku a zakryjeme vrchnou polovicou veterníka.
- Na vrch každého veterníka ešte nanesieme karamelovú polevu.
Vynikajúce domáce veterníky lepšie ako z obchodu či cukrárne! Určite sa oplatí tento recept vyskúšať 🙂
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.