Bez ovocia Koláče, dezerty Recepty S krémom

Karamelové veterníky

Určite si aj ty pamätáš klasické obrovské veterníky so sladkou karamelovou polevou na vrchu a množstvom krému medzi vrstvami cesta z cukrárne. Ale čo domáce karamelové veterníky? Recept je z knihy “Zákusky, torty, koláče” – trochu retro kniha, ale nájdeš tam mnoho skvelých pokladov.

Videorecept podľa Adriany Polákovej nájdeš TU.

Čo na to budeš potrebovať?

Odpalované cesto na veterníky
  • 250 ml vody
  • 80 g palmarínu/oleja
  • 160g hrubej múky
  • 4 vajcia
  • štipka soli

Postup:

  1. Vodu, palmarín a soľ v hrnci privedieme do varu.
  2. Prisypeme pomaly múku a za stáleho miešania na miernom ohni varíme, kým sa cesto nelepí na dno a steny hrnca.
  3. Za stáleho miešania necháme ochladnúť a postupne po jednom pridávame celé vajcia.
  4. Všetko dobre vymiešame na hladké cesto, ktoré si prenesieme do cukrárskeho vrecka so širšou ozdobnou špičkou.
  1. Na plech vystlaný papierom na pečenie jeden po druhom tvoríme veterníky.
  2. Pečieme ich vo vopred vyhriatej rúre na 180°C kým nezískajú zlatistú farbu na povrchu.
  3. Upečené veterníky prenesieme z plechu na dosku a necháme vychladnúť.

Karamelový krém a šlahačka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 350 ml smotany na varenie/mlieka
  • 40 g pudingového prášku
  • 200 g masla
  • 1/2 balíčka vanilkového cukru
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 stužovač do šľahačky

Postup:

  1. Kryštálový cukor upálime v hrnci na karamel.
  2. Zalejeme 200 ml smotany/mlieka a za stáleho miešania rozvaríme.
  3. V zvyšnej časti smotany/mlieka rozmiešame pudingový prášok, ktorý primiešame ku karamelu a uvaríme tak karamelový puding. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
  4. V miske zmiešame maslo s práškovým a vanilkovým cukrom a po častiach pridávame vychladnutý puding. Všetko spolu poriadne vyšľaháme.
  5. V druhej mise vyšľaháme smotanu na šľahanie spolu so stužovačom do tuha.
Karamelová poleva
  • 220 g práškového cukru
  • 50 g kryštálového cukru
  • mlieko (podľa hustoty)

Postup:

  1. Kryštálový cukor upálime na “červený” karamel.
  2. Zalejeme mliekom a za stáleho miešania dobre rozvaríme.
  3. Do misky nasypeme práškový cukor a po častiach doň pridávame horúci karamel. Vymiešame na hladkú a hustú polevu.
Karamelové veterníky
  1. Veterníky prekrojíme na polovicu.
  2. Na spodnú časť nanesieme .karamelovú plnku, potom šľahačku a zakryjeme vrchnou polovicou veterníka.
  3. Na vrch každého veterníka ešte nanesieme karamelovú polevu.

Vynikajúce domáce veterníky lepšie ako z obchodu či cukrárne! Určite sa oplatí tento recept vyskúšať 🙂

Karamelové veterníky
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉

Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *