Vždy som mala pred roládami rešpekt a nemala som za potreby ich vyskúšať piecť. Avšak po tom, ako sme doma mali veľa jahôd a chcela som upiecť niečo nové, u Klaudie som našla recept na roládu, ktorá ma ihneď očarila. A bolo to to najlepšie rozhodnutie! Kakaová roláda má cesto jemné a krehké, no vo vnútri je plná krému a ovocia.
Čo na to budeš potrebovať?
Korpus
- 4 vajcia
- 100 g práškového cukru
- 2 PL kakaa
- štipka soli
Postup:
- Žĺtka vymiešame s práškovým cukrom.
- Pridáme preosiate kakao a premiešame.
- V druhej miske vyšľaháme bielka so štipkou soli na tuhý sneh.
- Hotový sneh postupne pridávame do žĺtkovo-kakaovej zmesi a jemne premiešame, aby sa všetko spojilo.
- Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, ktorý sme predtým potreli trochou masla.
- Korpus prudko upečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200°C približne 5-6 minút.
- Hotový korpus necháme vychladnúť (ja som ho dokonca položila na kuchynskú utierku poprášenú práškovým cukrom a zrolovala som do tvaru rolády).
Tvarohový krém
- 250 ml smotany na šľahanie
- 250 g jemného tvarohu
- 1-2 PL práškového cukru
- pár kvapiek Flavdrops Toffee/vanilkovej esencie na dochutenie
Postup:
- Smotanu vyšľaháme s cukrom do polotuha.
- Pridáme tvaroh a dochucovadlo a vyšľaháme do jednotnej zmesi.
- Hotový krém dáme do chladničky, aby trochu stuhol.
Roláda
- 5 PL nutelly/orieškového masla/roztopenú čokoládu/džem
- 300+200 g jahôd alebo iného ovocia
- kakao
Postup:
- Korpus rozrolujeme a potrieme ho nutellou/orieškovým maslom/roztopenou čokoládou/džemom.
- Nanesieme 2/3 krému tak, aby ho bolo na začiatku najviac (odkiaľ začíname rolovať), na konci rolády dávame krému najmenej.
- Na krém nanesieme nakrájané ovocie na malé kúsky.
- Roládu opatrne zrolujeme, prenesieme na plech alebo dosku/podnos.
- Roládu môžeme buď zabaliť do potravinárskej fólie a nechať v chladničke alebo ju potrieť zvyšným krémom po celej dĺžke aj po bokoch.
- Dozdobíme kúskami jahôd a posypeme kakaom.
- Hotovú roládu necháme v chladničke stuhnúť aspoň 1-2 hodinky, najlepšie celú noc.
Moja prvá roláda, za to úplne excelentná a teda padla takmer hneď!
Vyskúšaj tento recept aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.