Sezóna ríbezlí a lesného ovocia je v plnom prúde a najlepšie na tom je, že máme ďalší dôvod na prípravu výborného koláča. Ríbezle sú kyselkavé lesné ovocie, z ktorých dokážete aj vy vykúzliť napríklad aj vďaka tomuto jednoduchému receptu tak lahodný a chutný koláč. Svojim vzhľadom sa podobá na klasický kysnutý koláč s ovocím a mrveničkou, vo vnútri sa však skrýva tvarohová krémová náplň podobná základu pre cheesecake.

Ríbezľový koláč s posýpkou
Ingrediencie
Korpus
Náplň
Posýpka
Postup
-
V miske zmiešame oba druhy múky, cukor, na kocky nakrájané maslo spolu s vodou a ručne vymiesime hladké cesto.
Vodu pridávame podľa hustoty a stavu cesta - ak je cesto veľmi sypké a drobí sa, pridáme trochu vody a cesto premiesime. -
Vypracované cesto necháme schladiť v chladničke aspoň 30 minút a takto vychladené cesto vyvaľkáme do požadovaného tvaru podľa formy, do ktorej ho následne vložíme a vidličkou cesto poprepichujeme.
-
Na cesto položíme papier na pečenie, ktorý zaťažíme napr. fazuľou a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C 15 minút.
-
V miske zmiešame tvaroh, žĺtka, práškový aj vanilkový cukor a krupicu, čím nám vznikne hladký krém.
-
V miske zmiešame studené maslo, cukor a krupicu a pripravíme posýpku na koláč.
-
Na korpus natrieme džem a nanesieme tvarohový krém, ktorý následne posypeme ríbezlami a nakoniec pridáme pripravenú posýpku.
-
Koláč dopečieme vo vyhriatej rúre na 180°C ešte približne 30 minút.
Poznámka
TIP pre vás: koláč môžete podávať ešte teplý s kopčekom vanilkovej zmrzliny :)