Ideálny koláčik na jeseň - strapatý jablčník s poriadnou dávkou jabĺk a úžasnou kakaovou polevou vďaka čomu je koláč šťavnatý a lahodný. Nehovoriac o tom, že je nadýchaný a jemný ako krehká bábovka, preto som si dovolila dať mu pracovný názov "jablková bábovka na plechu". Ak máte doma veľa jabĺk a neviete čo s nimi, toto je ten správny tip na to, ako ich zúžitkovať - pochutná si celá rodina :)
Bielka so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh.
V druhej miske vyšľaháme žĺtka s práškovým aj vanilkovým cukrom do peny.
K žĺtkam s cukrom pridáme olej a mlieko a znova premiešame.
K žĺtkovej zmesi pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a vymiešame hladké cesto.
Na vymastený a múkou vysypaný plech nalejeme polovicu cesta. Do druhej polovice primiešame kakao a takto vymiešané cesto nalejeme na prvú vrstvu do plechu.
Z ošúpaných a nastrúhaných jabĺk vyžmýkame prebytočnú šťavu a navrstvíme ich na pripravené cesto v plechu.
Takto pripravený koláč vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180°C a pečieme 45 minút.
Do menšieho hrnca nalejeme mlieko, ktoré zmiešame spolu s cukrom a kakaom.
Za stáleho miešania privedieme do varu, odstavíme z ohňa a primiešame na kúsky nakrájané maslo.
Kým je poleva ešte teplá, nalejeme ju na upečený koláč a necháme vychladnúť.