Strapatý jablčník

Ideálny koláčik na jeseň - strapatý jablčník s poriadnou dávkou jabĺk a úžasnou kakaovou polevou vďaka čomu je koláč šťavnatý a lahodný. Nehovoriac o tom, že je nadýchaný a jemný ako krehká bábovka, preto som si dovolila dať mu pracovný názov "jablková bábovka na plechu". Ak máte doma veľa jabĺk a neviete čo s nimi, toto je ten správny tip na to, ako ich zúžitkovať - pochutná si celá rodina :)

Spôsob varenia
Kuchyňa
Náročnosť Začiatočnícke
Čas
Čas prípravy: 25 min Čas varenia: 45 min Celkový čas: 1 hod 10 min
Porcie 16
Ingrediencie
    Koláč
  • 3 vajcia
  • 1 hrnček práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 hrnčeky oleja
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 kypriaci prášok
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 2-3 PL kakaa
  • 1 kg jabĺk
  • Poleva
  • 100 ml mlieka
  • 50-100 g masla
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 3 PL kakaa
  • 3 PL pudingového prášku (prípadne podľa hustoty polevy)
Postup
    Koláč
  1. Bielka so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh.

  2. V druhej miske vyšľaháme žĺtka s práškovým aj vanilkovým cukrom do peny. 

  3. K žĺtkam s cukrom pridáme olej a mlieko a znova premiešame.

  4. K žĺtkovej zmesi pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a vymiešame hladké cesto.

    Pre výraznejšiu a zaujímavejšiu chuť môžeme do cesta pridať napr. pár kvapiek vanilkovej esencie, prípadne kôru/šťavu z limetky alebo citróna.
  5. Na záver opatrne ručne primiešame vyšľahaný sneh z bielok.
  6. Na vymastený a múkou vysypaný plech nalejeme polovicu cesta. Do druhej polovice primiešame kakao a takto vymiešané cesto nalejeme na prvú vrstvu do plechu.

  7. Z ošúpaných a nastrúhaných jabĺk vyžmýkame prebytočnú šťavu a navrstvíme ich na pripravené cesto v plechu.

  8. Takto pripravený koláč vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180°C a pečieme 45 minút.

  9. Poleva
  10. Do menšieho hrnca nalejeme mlieko, ktoré zmiešame spolu s cukrom a kakaom.

  11. Za stáleho miešania privedieme do varu, odstavíme z ohňa a primiešame na kúsky nakrájané maslo.

    Ak je poleva príliš riedka, zahustíme ju pudingovým práškom kým nedosiahneme požadovanú hustotu.
  12. Kým je poleva ešte teplá, nalejeme ju na upečený koláč a necháme vychladnúť.

Kľúčové slová: koláč, jablko, kakao
Tinka

Vyštudovaná ekonómka a sledovateľka trendov v marketingu, ktorá našla záľubu najmä v pečení narodeninových tort, sladkých dezertov a ovocných zákuskov. Miluje slaný karamel, punčové rezy a citrónovú zmrzlinu.

Ďakujeme za stiahnutie. Veríme, že Ti recept poslúži vždy, keď ho budeš potrebovať a pripravené jedlo očarí nielen Teba, ale aj Tvojich blízkych. S láskou, Tinka.