Ríbezľový koláč s posýpkou

Sezóna ríbezlí a lesného ovocia je v plnom prúde a najlepšie na tom je, že máme ďalší dôvod na prípravu výborného koláča. Ríbezle sú kyselkavé lesné ovocie, z ktorých dokážete aj vy vykúzliť napríklad aj vďaka tomuto jednoduchému receptu tak lahodný a chutný koláč. Svojim vzhľadom sa podobá na klasický kysnutý koláč s ovocím a mrveničkou, vo vnútri sa však skrýva tvarohová krémová náplň podobná základu pre cheesecake.

Spôsob varenia
Kuchyňa
Náročnosť Mierne pokročilé
Čas
Čas prípravy: 15 min Čas varenia: 50 min Čas odpočívania: 5 min Celkový čas: 1 hod 10 min
Porcie 12
Najlepšia sezóna Leto
Ingrediencie
    Korpus
  • 100 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 2 PL práškového cukru
  • 100 g masla
  • 50 ml studenej vody (alebo podľa potreby)
  • Náplň
  • 500 g jemného tvarohu
  • 2 žĺtka
  • 100 g práškového cukru
  • 2-3 PL detskej krupice
  • 1 vanilkový cukor
  • 2-3 PL džemu (voliteľné)
  • 250 g červených ríbezlí (alebo iného lesného ovocia)
  • Posýpka
  • 2 PL studeného masla
  • 2 PL práškového cukru
  • 3-4 PL detskej krupice
Postup
  1. V miske zmiešame oba druhy múky, cukor, na kocky nakrájané maslo spolu s vodou a ručne vymiesime hladké cesto.

    Vodu pridávame podľa hustoty a stavu cesta - ak je cesto veľmi sypké a drobí sa, pridáme trochu vody a cesto premiesime.
  2. Vypracované cesto necháme schladiť v chladničke aspoň 30 minút a takto vychladené cesto vyvaľkáme do požadovaného tvaru podľa formy, do ktorej ho následne vložíme a vidličkou cesto poprepichujeme.

  3. Na cesto položíme papier na pečenie, ktorý zaťažíme napr. fazuľou a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C 15 minút.

  4. V miske zmiešame tvaroh, žĺtka, práškový aj vanilkový cukor a krupicu, čím nám vznikne hladký krém.

  5. V miske zmiešame studené maslo, cukor a krupicu a pripravíme posýpku na koláč.

  6. Na korpus natrieme džem a nanesieme tvarohový krém, ktorý následne posypeme ríbezlami a nakoniec pridáme pripravenú posýpku.

  7. Koláč dopečieme vo vyhriatej rúre na 180°C ešte približne 30 minút.

Poznámka

TIP pre vás: koláč môžete podávať ešte teplý s kopčekom vanilkovej zmrzliny :) 

Kľúčové slová: lesné ovocie, koláč
Tinka

Vyštudovaná ekonómka a sledovateľka trendov v marketingu, ktorá našla záľubu najmä v pečení narodeninových tort, sladkých dezertov a ovocných zákuskov. Miluje slaný karamel, punčové rezy a citrónovú zmrzlinu.

Ďakujeme za stiahnutie. Veríme, že Ti recept poslúži vždy, keď ho budeš potrebovať a pripravené jedlo očarí nielen Teba, ale aj Tvojich blízkych. S láskou, Tinka.