Alebo aj karamelové nebo? Pre milovníkov slaného karamelu je tento koláčik ako stvorený a keďže obsahuje jemný korpus doplnený o krémovú vrstvu, kde nesmie chýbať samozrejme poriadna dávka džemu - na svoje si príde každý, kto ľúbi takýto typ koláčov.
Karamel na povrchu koláča je zlatým klincom tejto dobroty a určite by ste ním nemali šetriť, je famózny! Trpezlivosť pri jeho príprave za to rozhodne stojí všetkými desiatimi.
Bielka vyšľaháme so štipkou soli do peny. Pridáme cukor a vyšľaháme tuhý sneh.
Pridáme žĺtka a ručne zamiešame.
Pridáme preosiatu múku spolu s kypriacim práškom a stierkou ju vmiešame do cesta, kým nevznikne jednotné hladké cesto.
Cesto nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme na 160°C približne 40-45 minút.
V malom hrnci upálime kryštálový cukor na červený karamel, pridáme kúsky masla a za stáleho miešania na miernom plameni necháme karamel s maslom spojiť.
Do karamelu postupne prilievame smotanu na šľahanie, ktorá je izbovej teploty a miešame, kým sa smotana s karamelom nespoja.
Hotový karamel prelejeme do sklenenej nádoby a necháme trochu vychladnúť na izbovú teplotu.
V miske vymiešame mascarpone s tvarohom a do krému pridáme polovicu karamelu, ktorý sme si pripravili.
Korpus prerežeme na dve časti, na spodnú časť natrieme višňový džem, na ktorý nanesieme 3/4 karamelového krému a zakryjeme druhou časťou korpusu.
Povrch koláča potrieme zvyšnou časťou krému a polejeme druhou polovicou karamelu.
Koláč necháme pred podávaním stuhnúť aspoň 2 hodiny v chladničke.