Karamelové pokušenie

karamelový zákusok

Alebo aj karamelové nebo? Pre milovníkov slaného karamelu je tento koláčik ako stvorený a keďže obsahuje jemný korpus doplnený o krémovú vrstvu, kde nesmie chýbať samozrejme poriadna dávka džemu - na svoje si príde každý, kto ľúbi takýto typ koláčov.

Karamel na povrchu koláča je zlatým klincom tejto dobroty a určite by ste ním nemali šetriť, je famózny! Trpezlivosť pri jeho príprave za to rozhodne stojí všetkými desiatimi.

Spôsob varenia
Náročnosť Mierne pokročilé
Čas
Čas prípravy: 10 min Čas varenia: 45 min Čas odpočívania: 2 hodina Celkový čas: 2 hod 55 min
Porcie 25
Ingrediencie
    Korpus
  • 6 vajec
  • 300 g hladkej múky
  • 250 g práškového cukru
  • 1 kypriaci prášok
  • Karamel
  • 200 g kryštálového cukru
  • 90 g masla
  • 140 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • Krém
  • 500 g mascarpone
  • 250 g jemného tvarohu
  • 1/2 pripraveného karamelu
  • Ostatné
  • višňový džem
Postup
  1. Bielka vyšľaháme so štipkou soli do peny. Pridáme cukor a vyšľaháme tuhý sneh.

  2. Pridáme žĺtka a ručne zamiešame.

  3. Pridáme preosiatu múku spolu s kypriacim práškom a stierkou ju vmiešame do cesta, kým nevznikne jednotné hladké cesto.

  4. Cesto nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme na 160°C približne 40-45 minút.

  5. V malom hrnci upálime kryštálový cukor na červený karamel, pridáme kúsky masla a za stáleho miešania na miernom plameni necháme karamel s maslom spojiť.

  6. Do karamelu postupne prilievame smotanu na šľahanie, ktorá je izbovej teploty a miešame, kým sa smotana s karamelom nespoja. 

  7. Hotový karamel prelejeme do sklenenej nádoby a necháme trochu vychladnúť na izbovú teplotu.

  8. V miske vymiešame mascarpone s tvarohom a do krému pridáme polovicu karamelu, ktorý sme si pripravili.

    Ak je krém málo sladký, môžeme pridať jeden balíček vanilkového cukru príp. klasický práškový cukor na dosladenie.
  9. Korpus prerežeme na dve časti, na spodnú časť natrieme višňový džem, na ktorý nanesieme 3/4 karamelového krému a zakryjeme druhou časťou korpusu.

  10. Povrch koláča potrieme zvyšnou časťou krému a polejeme druhou polovicou karamelu.

  11. Koláč necháme pred podávaním stuhnúť aspoň 2 hodiny v chladničke.

Kľúčové slová: karamel, koláč, pečenie
Tinka

Vyštudovaná ekonómka a sledovateľka trendov v marketingu, ktorá našla záľubu najmä v pečení narodeninových tort, sladkých dezertov a ovocných zákuskov. Miluje slaný karamel, punčové rezy a citrónovú zmrzlinu.

Ďakujeme za stiahnutie. Veríme, že Ti recept poslúži vždy, keď ho budeš potrebovať a pripravené jedlo očarí nielen Teba, ale aj Tvojich blízkych. S láskou, Tinka.