Falošný lavaš krémeš

Všetci veľmi dobre poznáme starú dobrú klasiku - krémeš z lístkového cesta, dvojitou luxusnou náplňou a čokoládovou polevou na povrchu. Krémeš je jeden z dezertov, ktorý nikdy neomrzí a vďaka svojej lahodnej chuti a dvojitej dávke krému rozhodne patrí medzi najlepšie sladké pochúťky.

Skúsila som pripraviť krémeš na trochu iný spôsob a to konkrétne s použitím lavaš chlebíka namiesto lístkového cesta a bez pečenia. Lavaš môžete použiť na akýkoľvek spôsob - sladký či slaný, pečený či nepečený, plnený či neplnený, skrátka tento chlebík je jednou z najuniverzálnejších potravín, ktoré môžete použiť pri príprave raňajok, obeda, večere aj dezertov.

Spôsob varenia
Náročnosť Začiatočnícke
Čas
Čas prípravy: 20 min Čas odpočívania: 6 hodina Celkový čas: 6 hod 20 min
Najlepšia sezóna Vhodné počas celého roka
Ingrediencie
  • 3 Lavaš-e (pláty z 1 balenia)
  • 1 pudingový prášok (príp. krém Ole)
  • 300 ml mlieka
  • 250 g jemného tvarohu/mascarpone
  • 200 g kyslej smotany
  • 500 ml smotany na šľahanie (33%)
  • práškový cukor (podľa chuti)
  • čokoláda na varenie/granko (na ozdobu)
Postup
  1. Pláty Lavašu orežeme podľa veľkosti plechu a odložíme bokom.

  2. V hrnci si uvaríme z mlieka a pudingového prášku za stáleho miešania hustý puding.

    Ak nemáme veľa času na prípravu, môžeme použiť krém Olé za studena hotový do 3 minút.
  3. Z pudingu a tvarohu/mascarpone vyšľaháme hladký krém, ktorý ešte dosladíme cukrom podľa chuti.

  4. V druhej miske vyšľaháme smotanu na šľahanie s cukrom do tuhej šľahačky.

    Pre zaistenie pevnej konzistencie šľahačky môžeme použiť stužovač. POZOR na prešľahanie smotany.
  5. Na dno plechu položíme 2 pláty Lavašu a rovnomerne na ne nanesieme najprv pudingový krém a ako druhú vrstvu vyšľahanú šľahačku. Zakryjeme tretím plátom Lavašu.

  6. Hotový dezert necháme stuhnúť v chladničke aspoň 6 hodín (ideálne celú noc).

  7. Pred podávaním krémeš polejeme roztopenou čokoládou, prípadne posypeme grankom.

Kľúčové slová: lavaš, dezert, krémeš
Tinka

Vyštudovaná ekonómka a sledovateľka trendov v marketingu, ktorá našla záľubu najmä v pečení narodeninových tort, sladkých dezertov a ovocných zákuskov. Miluje slaný karamel, punčové rezy a citrónovú zmrzlinu.

Ďakujeme za stiahnutie. Veríme, že Ti recept poslúži vždy, keď ho budeš potrebovať a pripravené jedlo očarí nielen Teba, ale aj Tvojich blízkych. S láskou, Tinka.