Cviklové brownies

Aj vy ste mali alebo ešte stále máte predsudky voči zelenine v sladkých jedlách? Vďaka tomuto receptu sa ich zbavíte - naozaj! Červená repa v kombinácií s čokoládou tvorí veľmi zaujímavé combo, ktoré v konečnom dôsledku tvorí chutný koláčik v podobe brownies. A tento recept vás o tom presvedčí.

Už dlhšie som uvažovala nad pečením brownies a po ochutnaní tohto cviklového som bola veľmi milo prekvapená. Základnú ingredienciu brownies tvorí čokoláda, ktorá je sama o sebe jedinečná a chutná. Stačí pridať pár surovín, ktoré má doma asi každý + cviklu a luxusný koláčik je na svete.

Originálny recept som našla u mojej obľúbenej slovenskej cukrárskej bohyne Adriany Polákovej prostredníctvom kuchyne Lidla, ktorý mi hneď padol do oka a okamžite som sa pustila do pečenia. Urobíte tak aj vy? :)

Spôsob varenia
Kuchyňa
Náročnosť Mierne pokročilé
Čas
Čas prípravy: 20 mins Čas varenia: 20 mins Čas odpočívania: 20 mins Celkový čas: 1 hod
Porcie 15
Najlepšia sezóna Vhodné počas celého roka
Popis

Luxusné čokoládové kocky so záhadnou ingredienciou, ktorú ťažko uhádnete. Červenú repu by v týchto sladkých koláčikoch hľadal naozaj málokto a napriek tomu vďaka nej sú tak skvelé.

Ingrediencie
    Cviklové brownies
  • 500 g uvarenej cvikly
  • 100 g zmäknutého masla
  • 200 g čokolády na varenie
  • 4 vajcia
  • 200 g trstinového cukru
  • 50 g hladkej múky
  • 2 PL kakaa
  • Na ozdobenie
  • 250 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • 1 vanilkový cukor
Postup
  1. Uvarenú cviklu rozmixujeme v mixéri do hladka a dáme ju zohriať do hrnca.

  2. Kým je cvikla ešte horúca nalejeme ju do misy na zmäknuté maslo a čokoládu nasekanú na kúsky. Zmes necháme odstáť aspoň 1 minútu a dôkladne premiešame, aby sa všetko spojilo.

  3. Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny, ktorá je bledá a má dvojnásobný objem.

  4. Cviklovo-čokoládovú zmes pomaly vlejeme do vyšľahaných vajíčok a ručne premiešame.

  5. Na záver pridáme preosiatu múku s kakaom a ešte raz zamiešame.

  6. Zmes vylejeme na plech (33x26 cm) vystlaný papierom na pečenie a pečieme asi 20 minút pri teplote 180°C.

    Koláč je dobre upečený, keď sú okraje tuhé, ale stred je ešte trochu trasľavý.
  7. Hotové brownies dozdobíme vyšľahanou smotanou na šľahanie s vanilkovým cukrom (prípadne podľa vlastnej fantázie).

Kľúčové slová: cvikla, brownies
Tinka

Vyštudovaná ekonómka a sledovateľka trendov v marketingu, ktorá našla záľubu najmä v pečení narodeninových tort, sladkých dezertov a ovocných zákuskov. Miluje slaný karamel, punčové rezy a citrónovú zmrzlinu.

Ďakujeme za stiahnutie. Veríme, že Ti recept poslúži vždy, keď ho budeš potrebovať a pripravené jedlo očarí nielen Teba, ale aj Tvojich blízkych. S láskou, Tinka.