Strapatý jablčník
Ideálny koláčik na jeseň – strapatý jablčník s poriadnou dávkou jabĺk a úžasnou kakaovou polevou vďaka čomu je koláč šťavnatý a lahodný. Nehovoriac o tom, že je nadýchaný a jemný ako krehká bábovka, preto som si dovolila dať mu pracovný názov „jablková bábovka na plechu“. Sezóna jabĺk je práve v plnom prúde, takže verím, že si veľa z vás pripraví práve tento skvelý koláč.
Čo na to budeš potrebovať?
Cesto:
- 3 vajcia
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 hrnček práškového cukru
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1 hrnček mlieka
- 2-3 PL granka/kakaa
- 750 g – 1 kg jabĺk
Poleva:
- 100 ml mlieka
- 50-100 g masla
- 2 PL cukru
- 3 PL granka/kakaa
- 3 PL pudingového prášku (alebo podľa hustoty polevy)
Postup
- Bielka vyšľaháme na tuhý sneh.
- V druhej mise vyšľaháme žĺtka s práškovým cukrom do peny. Pridáme olej, mlieko, vanilkový cukor a zamiešame.
- Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a vymiešame hladké cesto (ak chceme dodať koláču ešte lepšiu chuť, pridáme do cesta aj pár kvapiek vanilkovej esencie, citrónovú kôru alebo šťavu z citróna či limetky).
- Na záver pridáme vyšľahaný sneh z bielok a ručne opatrne premiešame.
- Polovicu cesta nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech (rozmer 35×25 cm), do zvyšnej časti cesta primiešame granko alebo kakao a následne kakaové cesto nalejeme na biele cesto.
- Jablká ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Takto pripravené jablká vyžmýkame a rovnomerne navrstvíme na cesto.
- Koláč pečieme na 180°C približne 45 minút.
- Medzitým si pripravíme polevu tak, že do menšieho hrnca nalejeme mlieko, ktoré zmiešame spolu s cukrom a kakaom alebo grankom.
- Za stáleho miešania privedieme do varu, odstavíme z ohňa a primiešame na kúsky nakrájané maslo.
- Ak je poleva príliš riedka, zahustíme ju pudingovým práškom podľa požadovanej hustoty.
- Ešte teplú polevu nalejeme na upečený koláč a necháme vychladnúť.

Vyskúšaj tento recept na jablkový koláč aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.
Leave a Reply