Strapatý jablčník

Ideálny koláčik na jeseň – strapatý jablčník s poriadnou dávkou jabĺk a úžasnou kakaovou polevou vďaka čomu je koláč šťavnatý a lahodný. Nehovoriac o tom, že je nadýchaný a jemný ako krehká bábovka, preto som si dovolila dať mu pracovný názov „jablková bábovka na plechu“. Sezóna jabĺk je práve v plnom prúde, takže verím, že si veľa z vás pripraví práve tento skvelý koláč.

Čo na to budeš potrebovať?

Cesto:
  • 3 vajcia
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 hrnček práškového cukru
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1 hrnček mlieka
  • 2-3 PL granka/kakaa
  • 750 g – 1 kg jabĺk
Poleva:
  • 100 ml mlieka
  • 50-100 g masla
  • 2 PL cukru
  • 3 PL granka/kakaa
  • 3 PL pudingového prášku (alebo podľa hustoty polevy)

Postup

  1. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh.
  2. V druhej mise vyšľaháme žĺtka s práškovým cukrom do peny. Pridáme olej, mlieko, vanilkový cukor a zamiešame.
  3. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a vymiešame hladké cesto (ak chceme dodať koláču ešte lepšiu chuť, pridáme do cesta aj pár kvapiek vanilkovej esencie, citrónovú kôru alebo šťavu z citróna či limetky).
  4. Na záver pridáme vyšľahaný sneh z bielok a ručne opatrne premiešame.
  5. Polovicu cesta nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech (rozmer 35×25 cm), do zvyšnej časti cesta primiešame granko alebo kakao a následne kakaové cesto nalejeme na biele cesto.
  6. Jablká ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Takto pripravené jablká vyžmýkame a rovnomerne navrstvíme na cesto.
  7. Koláč pečieme na 180°C približne 45 minút.
  8. Medzitým si pripravíme polevu tak, že do menšieho hrnca nalejeme mlieko, ktoré zmiešame spolu s cukrom a kakaom alebo grankom.
  9. Za stáleho miešania privedieme do varu, odstavíme z ohňa a primiešame na kúsky nakrájané maslo.
  10. Ak je poleva príliš riedka, zahustíme ju pudingovým práškom podľa požadovanej hustoty.
  11. Ešte teplú polevu nalejeme na upečený koláč a necháme vychladnúť.
Vyskúšaj tento recept na jablkový koláč aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉

Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.

Zdieľaj tento článok:

Leave a Reply